På plats fanns förstås LRF Halland, med bönder från de flesta branscher. De visade spannmålssorter, fårskinn och lammkorv, ostar, potatisar och mycket mera. Många konsumenter tog chansen att ställa frågor om maten till bönderna och att lära sig mer om de svenska mervärdena.

Dessa betonades också i den intervju med bönder som ingick i skördefestens program. Lars-Anders Knutsson från LRF Halland ställde frågor, exempelvis om vad bönderna tycker om den svenska djurskyddslagen, som är en av världens strängaste. Bland annat har Sverige krav på lite större bås än i andra länder, på att grisknorren alltid ska få vara kvar och på att inte antibiotika får ges till grisarna mer än när de är sjuka.

– Vi vill ha det så. Den svenska djurskyddslagstiftningen är ju världsbäst och får vi bara betalt för våra produkter är lagen jättebra, sa Johan Heurén, grisproducent från Harplinge.

Gav en känga till politikerna
Ingemar Johansson, grönsaksodlare från Frillesås, passade på att ge en känga till eventuella närvarande politiker.

– Politikerna stiftar lagar för svensk lantbruksproduktion. Sedan köper de in mat till den offentliga verksamheten utan att ställa några krav på att maten ska vara producerad enligt svenska regler, sa han och uppmanade föräldrar att påverka så att bästa möjliga skolmat kan serveras.

Ett härligt utbud av aktiviteter för alla åldrar
I anslutning till LRFs tält fanns djur att titta på och klappa, liksom en liten grävare att testa och mycket mera. Som vanligt var det också matmarknad i ladan, med många godsaker och med inspirerande matlagning på scen av kocken Lisa Lemke. Musikunderhållning, äppelkakstävling, smörkärning, gamla jordbruksmaskiner, slottsvisning, uppvisning av kalveliten ... Programpunkterna var hur många helst.

LRF Hallands medverkan möjliggjordes av bland andra huvudsponsorn Landshypotek bank, som också fanns på plats i LRF Hallands tält. Landshypotek bank är organisationsmedlem i LRF.

På lördagen besöktes skördefesten av cirka 3 800 personer. Siffran för söndagen är ännu inte känd.

På LRF Hallands Facebooksida finns ett stort bildkollage från Tjolöholm.