Priset delades traditionsenligt ut på Köttriksdagens bankett, som hölls igår, fredag, i Kolmården, Östergötland. Temat för priset var "årets spjutspets" och för att passa in på detta skulle företaget framgångsrikt ha utvecklat sitt nötköttsföretag genom entreprenörskap och nyskapande, och därmed också ha utvecklat svensk nötköttsproduktion.Åsa Odell är ordförande i juryn och förklarar vad som gör årets vinnare unik:

– NP-Agro & Askome Charolais är ett spjutspetsföretag både i sin produktion och för att de delar med sig av sina resultat till andra. Det gör dem till en förebild i branschen.

Företaget NP-Agro, som också kallas Askome Charlolais, finns i Askome i Falkenbergs kommun och drivs av Fredrik Persson, Lennart och Ingela Nilsson och Per-Ola Persson. Företaget föder upp rasen charlois och har cirka 100 dikor. Dessutom drivs maskinstationsverksamhet.

Nominering av LRF Halland och Hallands nötköttsproducenter
Priset Årets nötköttsföretag delas ut av LRF tillsammans med Sveriges Nötköttsproducenter. Nomineringarna till priset görs regionalt, i Halland genom ett samarbete mellan Hallands nötköttsproducenters och LRF Halland. En pristagare per region utses och i juli utnämndes NP-Agro & Askome Charolais till Årets nötköttsföretag i Halland 2015.

Juryns fullständiga motivering
"Vinnaren av Årets nötköttsföretag 2015 är ett verkligt spjutspetsföretag i sin produktion och en viktig förebild för branschen.

Genom gediget avelsarbete som resulterat i minst två semintjurar och en vallproduktion som ligger i Sverigetoppen visar företaget på en spjutspetsproduktion med mycket goda resultat både när det gäller slaktdjur och livdjur.

Med ett brett engagemang för nötköttsbranschen representerar företaget svensk nötköttsproduktion både nationellt och internationellt i organisationer som NAB, Viking Genetics, Svenska Charolaisföreningen och Hallands nötköttsproducenter. På ett generöst sätt delar företaget med sig av produktionsresultat och erfarenheter genom branschträffar och studiebesök. Året nötköttsföretag är en spjutspets i sin produktion och en verklig förebild för branschen.

NP-Agro & Askome charolais är Årets Nötköttsföretag 2015."