Bakom eventet står LRFs jämställdhetsakademi, som arbetar för att ge män och kvinnor likvärdiga möjligheter att starta och driva företag. På tisdag nästa vecka håller akademin sitt allra första jämställdhetsevent och det är i samband med detta som Kristina Alsér, ordförande i Tillväxtverket, delar ut priset. Bakom detta står även tidningen Land.

Regionalt jämställdhetsevent i Köinge
Parallellt hålls även ett regionalt jämställdhetsevent i Köinge bygdegård där deltagarna dels kopplar upp sig mot Stockholm via webben, dels har egna programpunkter. Här vill man väcka tankar om hur jämställdhet på landsbygden kan skapa tillväxt och utveckling. Ett spännande inslag blir förstås utnämningen av Årets gröna jämställda företag!

Glad överraskning för Bengtssons
På Bröderna Bengtssons Lantbruks AB är man glad över nomineringen, som har lämnats av Emma Svensson, vice ordförande i LRF Ungdomen Halland.

– Det var överraskande. Vi visste inte att priset fanns, säger Bernt Bengtsson.

Jämställt bland ägarna och i arbetsstyrkan
Företagets namn låter inte särskilt jämställt men det ägs och drivs av tre bröder tillsammans med deras hustrur: Christer och Maria, Thomas och Marina samt Bernt och Cecilia. Bröderna och Cecilia arbetar heltid i företaget, de andra två hustrurna har andra arbeten. Det finns också två anställda och båda är kvinnor, vilket innebär att det även när det gäller arbetsstyrkans sammansättning är ett jämställd företag.

Företaget arbetar inte uttalat för jämställdhet; snarare är det en självklarhet att inte se till kön när man anställer eller fattar beslut.

– När vi anställer väljer vi den person som är mest lämpad. De som jobbar här gör det som behöver göras, oavsett kön. Till exempel kör både männen och kvinnorna traktor och mjölkar. Men vi vill gärna ha en jämn fördelning av män och kvinnor. Då fungerar gruppen bäst, säger Bernt Bengtsson.

Verksamhet med många olika grenar
Gården har mjölkproduktion med 100 kor, smågrisproduktion med 130 suggor samt 50 tackor, 235 hektar växtodling och 55 hektar skog. Priset består av ära och uppmuntran samt middag och hotellövernattning, och en prenumeration på tidningen Starta eget.

Programmet i Stockholm

Deltagarna i Köinge kommer via webben att lyssna och delta i ett program med anföranden, samtal och workshop, med en lång rad medverkande och flera olika rubriker på temat jämställdhet. Exempelvis medverkar LRF:s vice förbundsordförande Åsa Odell och professor Carin Holmquist, Handelshögskolan. Erik Blixt är moderator.

Bara i Köinge
I Köinge medverkar Anna-Lena Bergelin (tidigare Brundin), komiker, sångerska och författare och det blir också bikupesamtal om vad deltagarna kan göra för att stärka kvinnors företagande och därmed tillväxten, på landsbygden. Dagen avslutas med halländska tapas från Matglädje Halland.

Bakom det halländska eventet står även Studieförbundet Vuxenskolan och Region Halland, som båda finansierar och på annat sätt ger stöd till satsningen.

För alla intresserade
Eventet i Köinge bygdegård vänder sig till alla som är intresserade av jämställdhet på landsbygden. Politiker och andra beslutsfattare har fått en särskild inbjudan.

Läs mer i inbjudan