Tack för bra jobb!
Sitter på en stubbe i skogen och dricker skogskaffe och funderar. Kom på här att jag inte hört av mig till er på väldigt länge. Får väl skylla på att tiden inte räckt till. Ursäkta! Tänk vilket jobb ni gör och har gjort, så mycket tid ni lägger ned för oss. Tack för detta!

Bra insändare av Arnesson
Vi fick utskick om LRF: s betydelse. Bra utskick! Vid samma tillfälle fanns en bra insändare i Hallandsposten, signerad regionstyrelsens Arnesson. Helt otroligt att statsministern inte vet bättre. Yttrande som: "de med låg utbildning kan få jobb i gröna näringarna".

Omsatt till skogen: Tänk att köra en skogsskördare värd cirka 3–5 miljoner med all sin teknik. Eller plantera, röja och gallra skogen. Det är inte så enkelt att utan kunskap göra dessa jobb. Själv har jag jobbat 55 år i skogen och lär mig hela tiden något nytt ... Men visst, försöka hjälpa till på något sätt måste vi. Skogsstyrelsen tittar på frågan.

Bra att regionstyrelsen hjälps åt att skicka brev med sin syn på olika saker, exempelvis Ulrikas brev som kom i dagarna med e-post. Ungefär samtidigt kom i brevlådan LRF:s rabatter, bland annat på bil hos Opalen. Bra!

Spännande att följa skogens utveckling
Håller på med gallring på vårt utskifte Trannäset. Området planterades 1980 (för 35 år sedan) just när vi hade förvärvat Järanäs. Tänk vad tiden går! Nu är sista gallringen på gång. Men det har varit kul att följa beståndet under tiden och lägga sin stil eller forma beståndet till framtida slutavverkning om 20–35 år. Det ska bli spännande. Undrar hur beståndet kommer att utvecklas till dess? Den som lever får se ... Skog är långsiktigt ägande.

De självverksamma blir allt färre
Tänk vad tiden har förändrat synen på skogsskötseln under min tid. Inte minst röjningen och gallringen av skogen har totalförändrats, samt även slutavverkningsåldern. Kan det bero på att självverksamheten i skogen har minskat otroligt sedan jag började? Då, för cirka 50 år sedan var det ungefär 70 procent självverksamhet. Resterande lejde för jobben. Nu är det nästan omvända förhållande. Står man still och lyssnar i skogen så blir det bekräftat: det hörs inte några motorsågar.

Granhysteri som oroar
När det gäller skogsskötseln tror jag mer på försiktiga åtgärder och mångfald, med olika trädslag. Är oroad över den granhysteri som råder. Det planteras, som jag ser det, nästan bara gran. Skogsbruket har inte fullt ut tagit lärdom efter Gudrun. Detta ämne går att fortsätta att skriva om, men får vara till annan gång. Men gran till jul, ok. Fast i tisdagens (1 dec) tv-program Go kväll så lovordades också tall till jul!

Just som jag sitter här så hörs ett välbekant ljud – går inte att missta sig – vildgässen flyttar söderut. Järanäs och Tiraholms uddar vid Bolmen är välkända landmärken för flyttfåglarna. Tänk vad tiden går! Det är inte längesedan de kom flygande norrut. Då, var våren på gång ...Gässen flyttar – Dan Andersson. Tänker jag.

Elva månader sedan Gudruns minnesdag
Det blåser nordöstanvind. Jag sniffar. Men inget matos från Tiraholms fisk. Tänk vad tiden går. Det är nästan elva månader sedan vi träffades där på lunch efter att vi uppmärksammat 10-årsdagen av stormen Gudrun. Det blev otroligt tryck från media. Det var väldigt intressant att se hur journalisterna jobbade. De var mycket intresserade av ämnet och frågvisa om skogen. Tänk vad tiden går – det är två år sedan tankarna kom att på något sätt uppmärksamma Gudrun 2005.

Eon förbättrar elnätet
Positivt som hänt i Unnaryds och Hylte kommuns landsbygd är Eons välvilliga inställning till nedgrävning av elkabel. Fantastiskt glädjande. Tiden efter Gudrun har satt fart på förbättringar av elnätet.

Viktigt att hjälpa
Här om dagen satt vi, hustrun Bodil och jag, och frågorna kom: Hur är det ställt nu för tiden? Är man på fel plats vid fel tidpunkt kan vad som helst hända: Ikeamorden, Trollhättan ... Ja, det finns flera händelser där det hemska har hänt. Inte minst i Paris härförleden. Sedan de stackars flyktingar som lämnar sina hem. Här kan säkert LRF hjälpa till på kommun- och lokalnivå med olika saker.

Pensionärer behövs när behöriga lärare tryter
Tiden läker alla sår ... Heter det. Vi får hoppas på det bästa. För ett år sedan fick Bodil nämligen diagnos bröstcancer (tänk vad den årliga mammografin är viktig). Efter behandlingar och under tre veckors daglig resa till Växjö så är hon friskförklarad. Härligt. Hon jobbar nu för högtryck. Hon fick förfrågan om att fortsätta på skolan. Brist på lärarbehörighet. Då är pensionärer en tillgång.

Lägger tiden på barnen
Nu försöker jag bättre satsa min tid på barnbarnen än vad jag gjorde när barnen växte upp. När barnbarnen frågar: "Morfar kan du hjälpa oss?", vad tror ni att jag svarar?
"Två månaders baby är totalt utlämnad till sina föräldrar". Benny Andersson utryckte det så i programmet "Köttberget" i TV2. Bra beskrivning av hur viktigt det är att ta hand om och ta tid för barnen i den åldern, och senare i uppväxten. Tyvärr missar man det i 30–40-årsåldern, vilket jag gjorde, när så kallad karriär är, som man tycker, viktig.

Dags att lämna över
Var tid har sitt, heter det ju. Efter några år i Unnaryds LRF:s styrelse (sedan 1980) är det tid att lämna uppdraget vid kommande årsmöte. Det har varit många härliga möten med människor och inte minst att försöka fixa lite "håll-i-gång-i-skogen." Det är viktigt att ha kul. Skog och landsbygdsfrågor har varit viktiga ämnen att lyfta i våra bygder, enligt min uppfattning.

Nu upptäcker jag att detta brev blev långt, med lite olika innehåll. Men plötsligt fick jag mycket tid. Svaret är enkelt: man får bara ta sig tid! Jag får ibland skrivklåda. Och då blir det tyvärr inget stopp.

Vi mår alltså väldigt bra här i Järanäs, jag, Bodil, barn och barnbarn, och vill hälsa till er alla och önska er allt gott!

Göte