Denna måndag är två åttor från hans skola, Ankarskolan i Träslövsläge, på besök på naturbruksutbildningen och får nya kunskaper om såväl gymnasieskolan som om utbildningarna och om lantbruk.

De cirka 50 eleverna är sist ut; tidigare i vår har ytterligare fem busslaster med åttor varit på besök vid fem olika tillfällen. Två bussar har kommit från Laholms respektive Varbergs kommun, och en vardera från Halmstads och Falkenbergs kommun.

Dubbelt så många ville komma
– Intresset var varit stort och vi har tyvärr fått tacka nej till flera klasser. Vi kunde nog ha fått dubbelt så många på besök, konstaterar Jenny Nordström, studie- och yrkesvägledare på Munkagårdsgymnasiet.

Men dubbelt så många kunde tas emot jämfört med 2015
Å andra sidan är de drygt 300 elever som besökt naturbruksutbildningarna i vår dubbelt så många som de 150 som kunde tas emot förra året. Arrangemanget har alltså utökats betydligt. Det startades 2014 på initiativ av LRFs kommungrupp i Varberg som ville bidra till ökat antal sökande till naturbruksutbildning. Genomförandet sker i samverkan mellan LRF:s kommungrupper och Munkagårdsgymnasiet, som drivs av Region Halland.  

När det gäller de två resorna från Laholms kommun sponsrades dessa av Vallberga Lantmän och av LK Buss AB.

LRF:are medverkar vid besöken
Vid varje bussresa har en eller flera representanter från LRFs kommungrupp medverkat för att berätta om exempelvis vad det innebär att arbeta inom de gröna näringarna. Vid Träslövselevernas studiebesök deltog Björn Andersson och Mikael Olsson från Tvååkers LRF samt Irene Andersen från Träslövs LRF.

– Ibland blir det diskussion. Någon av eleverna hade för sig att kycklingar slaktas när de bara är en vecka gamla. Det fick jag förklara för dem, berättar Björn Andersson.

Besöket ger eleverna nya alternativ
Hos eleverna är besöket populärt och Ankarskolans fritidsledare Stefan Svensson konstaterar att det är viktigt att eleverna får se andra utbildningar och yrken än sådana som bara är förknippade med datorer, internet med mera.

– Alltid vänder det här besöket tankarna hos någon elev, säger han.

Roligt att svänga med traktorn
De praktiska inslagen i studiebesöket är populära, som att klappa kalvar eller att köra traktor och skotare. Janna Sjödin har just klivit ur traktorn.

– Det var lättare än jag trodde. Det roligaste var att svänga, säger hon.

– Ja, och backa. Det var kul. En upplevelse, fyller kompisen Lisa Kuczerski i.

Som att spela spel - nästan
Hugo Carlsson har testat skotaren och fick jobba en bra stund för att få en timmerstock på rätt plats på lasset.

– Det var ganska svårt. Men ändå roligt. Det kändes som att spela ett spel, men svårare, sammanfattar han.

Naturbruksutbildning – ja, det kan va nåt
Inte så många elever från skolan har tidigare funderat över att välja utbildning på Munkagårdsskolan. Särskilt inte som flera elever inte ens visste att skolan fanns.

– Det verkar roligt att gå här. Men jag vet inte om det är något för mig. Jag funderar på naturprogrammet, säger Lucas Rappe.

– Jag är mer för teoriämnena. Men det är coolt att känna på det här. Vi får se. Kanske, säger Anton Lindroth.

Alma Nordling är mer intresserad.

– Kanske. Djurinriktningen i så fall. Jag har alltid varit intresserad av djur, berättar hon.

Charlotte Andersson