Festivalen ingick i LRFs landsomfattande ostkampanj, som genomförs under 2016 för att sätta fokus på vikten av att köpa svensk ost. Över hela landet, liksom i Halland har LRFs kommungrupper arrangerat ostaktiviteter, oftast i eller utanför butiker.

Halland - en av fyra LRF-regioner som fick arrangera ostfestival
I kampanjen ingår också fyra ostfestivaler, varav LRF Halland blev utvald att arrangera en av dessa. Festivalen skulle ursprungligen ha hållits i samband med skördefesten på Tjolöholm men då denna blev inställd flyttades arrangemanget till Halmstad, där det genomfördes i samband med Bondens egen Marknad.

Åtta ostproducenter fanns på plats
På festivalen fanns åtta ostproducenter på plats för att berätta om och sälja sina ostar: Kvibille, Gäsene, Skottorp, Skrea Ost, Holmana, Hagarnas mejeri, Källsjö mejeri och Skoga getostmejeri. Trängseln framför deras bord var stor och den mesta av osten var slutsåld långt innan festivalen var slut.

LRF presenterade svenska klassiker
Ett viktigt inslag var de LRF:are som pratade om vikten av att köpa svensk ost och som presenterade de fyra svenska klassikerna Grevé, Präst, Svecia och Herrgård.

Riktigt populärt bland besökarna var när Eva Hessel, tidigare matkonsulent på Hushållningssällskapet Halland, lagade osträtter och bjöd på ostsoppa. Receptlapparna tog snabbt slut men finns att ladda ner länst ner på sidan.

På programmet fanns även provsmakning av fyra olika sorters mjölk och tävling i ostkunskap. För barnen fanns dessutom möjlighet att kliva in i ett kalvbo och se hur kalvarna bor.

Ostrecept från Eva Hessel

Lista: Hitta den svenska osten

Många fler bilder finns på LRF Hallands Facebooksida