– Vildsvinen är det största hotet mot om man alls ska orka bedriva lantbruk i skogsbygden, säger Lars-Göran Larsson.

Djurens härjningar har blivit så arbetskrävande och kostsamma att bönderna i Hyltes inland knappt orkar längre. Vildsvinsproblemen var nyligen en av de avgörande orsakerna till att kommunens sjunde kvarvarande mjölkgård nyligen lade ner. Nu är det bara sex stycken kvar.

Idé från årsmötet
Vildsvinsfrågan diskuterades på årsmöte i mars, där Johnny Andersson förslog att avdelningen skulle agera. Kunskapen om vad djuren ställer till med, och vilka konsekvenserna blir, behövde spridas och det fanns också ett stort behov av att få alla jakträttsinnehavare att ta ett mer aktivt ansvar för att förvalta vildsvinsstammen.

Lyckad medieträff
Nu är avdelningen igång. Förra veckan bjöds medierna till träff på en av Lars-Göran Larssons skadade vallar och genomslaget i halländska medier blev stort. Såväl Radio Halland, som SVT Halland och Hallandsposten gjorde inslag som väl illustrerade problemen.

LRF och Jägareförbundet ordnar gemensam träff
Nästa steg är en träff i Sofieslätts bygdegård nu på tisdag, den 23 maj, i samarbete med Svenska Jägareförbundet och Hylte-Unnaryds jaktvårdskrets. På detta presenteras en metod för hållbar vildsvinsförvaltning som används på andra håll i landet, och som genom samarbete mellan bönder, övriga markägare och jägare skulle kunna minska problemen även i Hylte kommun.

Medverkande vid träffen
Från LRF: Lennart Nilsson, LRF:s riksförbundsstyrelse, Erling Nilsson, LRF:s kommungrupp, Johnny Andersson och Peter Nöjd, Femsjö-Färgaryds LRF.

Från Svenska Jägareförbundet: Fredrik Jonsson, jaktvårdskonsulent, Johan Larsson, vice ordförande Hylte jaktvårdskrets, Magnus Sivander, Jägarförbundet Hallands länsförbund. Moderator: Helene Andersson, regionchef, LRF Halland.

Läs om hur du anmäler dig till träffen

Lyssna på Radio Hallands nyhetsinslag

Se SVT:s nyhetsinslag   

Läs Hallandspostens artikel

Se fler bilder på LRF Hallands Facebooksida