Initiativet till träffen, som hölls på brandstationen i Våxtorp den 10 maj, kom från Mats Pålsson och Magnus Nilsson i Laholms kommungrupp.

– Vi arrangerade en träff för att vi skulle få veta lite mer om varandra. Vi ville veta hur de arbetar och de ville veta hur vi kan hjälpa dem. Man kommer närmare ett samarbete när man fört en dialog, säger Magnus Nilsson.

Från lista med gödseltunnor till konkret samarbete
Ett samarbete har funnits sedan tidigare, men då enbart i form av att räddningstjänsten haft tillgång till en lista med personer och företag som kan erbjuda gödseltunnor som hjälp i brandbekämpningen.

I och med träffen togs nu även personliga kontakter och det blev tydligt för räddningstjänsten vilken nytta bönder och deras maskiner kan göra.

Vid mötet berättade räddningstjänsten om hur man går till väga vid släckning av skogsbränder, om strategier och om när man ska backa ett steg för att inte själv slukas av branden.

Många av deltagarna var lantbrukare, entreprenörer och representanter för maskinstationer med större gödseltunnor.

LRF:s resurser förtecknades
– Laholms kommungrupp skickade runt en lista där deltagarna fick fylla i vilka resurser de kan erbjuda räddningstjänsten vid en skogsbrand. Efterhand som kvällen gick hade vi fått ihop resurser bestående av traktorer, gödseltunnor, lastväxlare, skördare och grävmaskiner med mera. Allt som kan tänkas behövas för att begränsa en skogsbrand, berättar Mats Pålsson.

Inventering av platser där gödseltunnor kan fyllas
Gödseltunnorna är okänsliga för stenar och skräp i vattnet medan räddningstjänsten behöver ett renare vatten för att filter inte ska sättas igen. Räddningstjänsten hade varit och rekat lämpliga platser där man kan snabbt och enkelt kan komma åt vatten i vattendrag och sjöar och dessa tankställen nedtecknades på en karta.

–Efter mötet begav vi oss ut i verkligheten för att se hur räddningstjänsten använder sin bandvagn för att vattenbegjuta marken, berättar Mats Pålsson.

Magnus Nilsson visade specialtillverkad spridartallrik
Deltagarna fick också se hur en gödseltunna med spridartallrik kan användas för att vattenbegjuta marken. Magnus Nilsson, som arbetar på Bondåkra maskinstation, hade specialtillverkat en spridartallrik som gör att det går åt mindre vatten vid vattenbegjutning.

– Det är en fördel att vi har träffat varandra. Nu vet de vilka resurser vi har. Det är bara att hoppas att vi kan vara till god nytta när det väl behövs, säger Magnus Nilsson.

Fler bilder från träffen finns på LRF Hallands Facebooksida

Läs mer:
Ett färskt exempel på hur bönderna kan vara till nytta kom nyligen från den brand som härjade i småländska Bredaryd förra helgen.