Kursen gick första gången vintern 2015–2016 och startas nu för tredje året i rad. Totalt har 28 personer hittills tagit chansen att bättra på sina kunskaper i ekonomi och övriga ämnen.

– Vi har sett att de kurser som ingår i naturbruksprogrammet inte ger tillräckligt med kunskaper i ekonomi, arbetsledning och annat som gäller företagandet. Det är därför vi erbjuder kursen, säger Katarina Schantz, kontaktperson på Munkagårdsgymnasiet.

Den allra största delen av utbildningen, 140 timmar, är företagsekonomi. Dessutom ingår juridik, marknadsföring, politik och hållbar utveckling samt arbetsledning och planering. LRF Konsult står för merparten av föreläsningarna.

Riktar sig till alla typer av företag
– Kursen vänder sig till alla som vill starta eller som driver företag på landsbygden. Verksamheten behöver inte bara bestå av de tradionella inriktningarna som lantbruk och skog, det kan vara vilken typ av landsbygdsföretagande som helst, berättar Katarina Schantz.

En av dem som gick utbildningen första vintern är Inger Torstensson, som numera har blivit en av delägarna i landsbygdsföretaget Björnhults golf AB.

"Jättebra introduktion in i företagandet"
– Utbildningen var en jättebra introduktion in i företagandet. En perfekt start inför övertagandet. Jag fick en helhetsbild som gav mer förståelse för vad det innebär att vara företagare, säger Inger Torstensson, som tycker att kursen var en god investering.

Även Johan Carlsson, växtodlare i Rolfstorp, gick första kursomgången. Han är också mycket nöjd med utbildningen, som gav honom många nyttiga kunskaper.

"Känner mig trygg med ekonomin"
– Det var mycket som var bra med utbildningen. Jag fick nya kontakter, ett avbräck i vardagen, det var bra föreläsare och bra upplägg. Men det bästa var att jag fick nya kunskaper i ekonomi. Nu bokför jag själv, med svärmors hjälp. Jag fick lära mig vikten av bra kassaflöden och jag fick verktyg för att exempelvis göra budget. Nu känner mig mer trygg med ekonomin.

Sök nu eller senast i augusti!
Senast 28 augusti är det dags att söka kursen.
Läs detaljerad info finns på skolans webbsida