– Svensk nötköttsproduktion är betydligt mer klimatsmart än i övriga världen och konsumenterna har börjat upptäcka detta. Efterfrågan av våra produkter har stigit. Den svenska kon behövs, säger Kerstin Nilsson, ordförande i Hallands nötköttsproducenter.

Denna förening, som är en av 18 lokalklubbar i föreningen Sveriges Nötköttsproducenter, står som värd för arrangemanget på Hotel Tylösand.

Fler anmälda än till tidigare konferenser
De goda förutsättningarna i branschen speglar av sig i deltagarantalet – när det nu är dags för årlig konferens – Köttriksdagen 2017 – är det fler anmälda än till de tidigare konferenserna: drygt 300 personer. Förutom medlemmar i Sveriges nötköttsproducenter deltar även representanter för företag och organisationer, rådgivare med flera från hela landet.

– Det är roligt att arrangera konferensen när vi har medvind i branschen. Programpunkterna behöver inte handla om hur man ska få ekonomi i verksamheten. I stället kan vi gå ett steg längre och ge nötköttsproducenten som person en kunskapsinjektion. Temat i år är glädje i nötköttsproduktionen, berättar Kerstin Nilsson.

Sveriges första kosignalspecialist medverkar
Programmet är fyllt med inspirerande föreläsningar och valbara seminarier. Ett exempel är Sanna Soleskog, Sveriges första kosignalspecialist, som talar om hur vi får gladare kor och hur vi upptäcker vad som saknas för att nå det målet.

Flera hallänningar föreläser
Under konferensen medverkar flera hallänningar:

  • Lars-Inge Gunnarsson, vars företag Skottorps säteri blev årets mjölkföretagare år 2017, talar om fördelarna med att driva mjölk- och köttproduktion på samma företag.
  • Inger Pehrson, Halmstad, representant för Landsbygdsnätverket, beskriver nötköttsproducenternas unika roll där bland annat ekosystemtjänster ingår.
  • Lisa Lemke, kock från Falkenberg, pratar om glädje i tillagningen tillsammans med nötköttsproducenten Anna Kristensson från Simlångsdalen.
  • Lennart E Bengtsson från Wapnö AB, förklarar hur ett företag kan gå från vision till handling.

Tjuvstart med studiebesök igår
Arrangemanget tjuvstartade redan igår, för deltagare som vill studera halländsk nötköttsproduktion i praktiken. Besök gjordes på Mostorps gård, Getinge, Finsbo gård i Sennan och Skottorps säteri.

Ingemarssons från Dagsås kan bli Årets nötköttsföretag 2017
Vid konferensen utses Årets nötköttsföretag 2017. Bland de nominerade företagen finns Erika och Magnus Ingemarsson från Dagsås. Prisutdelningen sker idag, fredag.