Lisa Wahle och Henrik Wrangstedt flyttade från Göteborg i början av året, köpte hus i Hallands inland och har där startat en småskalig konferensverksamhet. Den bild de tävlade med symboliserar deras gemensamma satsning under året – två händer som flätats samman. I en typ av kooperation.

Fototävlingen genomfördes i november, med just uppmaning till deltagarna att skildra sin kooperation. Coompanion hade då en kampanjvecka, bland annat i samarbete med LRF, för att få fler uppmärksammade på den kooperativa företagsformens möjligheter.

Letade länge innan sökandet gav napp
Lisa och Henrik hade i flera år letat efter en gård att köpa där de kunde starta ett företag. De hade inventerat platser och gårdar som de kunde tänka sig och till slut gav det napp. De fick köpa vad som kallas Lamberts gård, ett vackert ställe beläget mellan Hjärtared och Källsjö.

– Vi bodde i en studentlägenhet i Göteborg och drömde om att flytta ut på landet. Vi ville ha en livsstil som var annorlunda än den konventionella och ville komma ifrån stadens intryck och brus, berättar Henrik.

Ville bo i en serviceinriktad kommun
Till deras beslut hörde också vikten av att, som blivande nyföretagare, komma till en mindre kommun. Stora Göteborg verkade alltför oöverskådligt och svårmanövrerat när det gäller att söka myndighets- och andra kontakter som behövs för att starta en verksamhet. Falkenbergs kommun däremot hade närhet och service att erbjuda, kom paret fram till i sin kartläggning.

Startar ett "hemma hos-pensionat"
– Vi har smugit igång verksamheten i år och testat vad som funkar, berättar Lisa.

Med det menas att de har tagit emot konferensgäster och gäster för middagar och kalas, startat odling av grönsaker, skaffat höns, jobbat med sina hus och en hel del annat. Tanken är att snart kunna ta emot gäster för kalas, middagar och övernattning. Verksamheten är tänkt att vara småskalig, med inriktning på mindre sällskap – ett hemma hos-pensionat.

Satsar på badupplevelser inför 2018
– Det kommer att bli lite gammaldags stil. Karin Lamberts, som bodde här, ska ha badat året runt från Karins brygga. Därför kom idén upp att vi kanske skulle utveckla en badverksamhet, säger Lisa som säger att just det är planen för 2018.

Henrik och Lisa fick sitt pris vid en grötfrukost hos Coopmanion och Falkenbergs näringslivs AB i måndags, där paret berättade om sina planer för Lamberts gård och lada.

Läs mer:
På webben om Lamberts gård och lada: hoslamberts.se
På Instagram: @hos_lamberts
Se vinnarbilden och andra bilder från prisutdelningen på LRF Hallands Facebooksida    
Läs om Coompanion Halland