– Det ska bli kul att träffa andra som har samma intressen. Jag planerar att läsa lantmästarutbildning på SLU och är intresserad av att veta mer om lantbruk och lantbruksföretag i allmänhet, säger Linnea Bengtsson, från Nilsgård i Långås.

Vill veta mera om att vara förtroendevald
Deltagarna är mellan 16 och 36 år och kommer från hela Halland. Merparten jobbar i eller äger ett företag inom de gröna näringarna. Några går också på Munkagårdsgymnasiet. De är intresserade av det gröna näringslivets organisationer och på sikt kanske också av att bli förtroendevalda i det gröna föreningslivet.

Några är redan där; de verkar inom LRF, Södra, 4H och Lantmännen. Övriga vill eller funderar på saken. Framför allt vill de ta chansen att utveckla sig genom Lavatar 2.0. De sex träffarna har teman som ledarskap, företagande och drivkrafter. Tanken är att de under utbildningen ska utvecklas för att kunna leda både sig själv och andra.

– Det lät intressant och alltid får man med sig något nytt. Kursen handlar mycket om personlig utveckling och kanske kan man ändra på någon av sina sämre sidor, säger Anders Claesson, Klastorp med glimten i ögat.

– Ja, jag tänkte väl ungefär det samma. Jag ville också få nya infallsvinklar, säger kompisen Emil Karlsson från Källsjö.

Växer som person när man är förtroendevald
Gästtalare på första träffen var Emilia Astrenius Widerström, som berättade om sin resa mot förbundsordförandeposten i LRF Ungdomen. Den började så sent som 2013 då hon blev ledamot i LRF Ungdomen i Skaraborg. Sedan har det rullat på.

– Tackar du ja till ett förtroendeuppdrag kommer du garanterat att växa som person. Jag vågade knappt ringa och beställa en pizza när jag började som förtroendevald, avslöjade Emilia Astrenius Widerström.

Ett sätt att utbilda sig
Hon gav sin bild av vad ett förtroendeuppdrag innebär i form av utmaningar, försakelser, växande och andra för- och nackdelar. I hennes fall var viljan att åstadkomma förändring större än rädslan och hon tackade ja. Det kräver mycket av hennes tid men hon har inte ångrat sig.

– För mig är det som utbildning. Jag lär mig hela tiden, förklarade hon.

Se fler bilder från första kurstillfället

Läs också: Ny utbildning för dig som är ung och vill leda