– Har man funderingar på det här området är det jättebra att gå kursen, säger Henrik Arnesson, ordförande i LRF:s kommungrupp i Kungsbacka. 

Utgår från en bok från LRF och SV
Den bok som används är ”Att äga och förvalta diken och andra vattenanläggningar i jordbrukslandskapet”. Den har tagits fram av LRF:s vattenexpert Markus Hoffman i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Kursen tar upp allt möjligt inom temat. Exempelvis lär den ut hur man kan starta ett sovande dikningsföretag och vilka rättigheter och skyldigheter man har enligt lagen.

Boken finns att ladda ner på webben och kan läsas på egen hand. Men roligast är förstås att gå en cirkel.

Cirkeln - ett tillfälle till erfarenhetsutbyte
– Studiecirkeln ger ett jättebra erfarenhetsutbyte eftersom alla har stött på olika problem som de kan berätta om, säger Henrik Arnesson, som också är ledare för cirkeln.

Tanken på en studiecirkel väcktes efter en inspirationsträff för företagsmedlemmar i Kungsbacka och Varbergs kommunen förra våren. På denna pratade John Wessling från LRF Mälardalen om att äga och förvalta dikningsföretag.

Eventuellt kan fler kurser kommma igång
– Tyvärr hade vi tekniskt strul med inbjudan till studiecirkel, så alla medlemmar fick inte inbjudan. Om det finns fler som vill gå kursen, så hör av er till mig. Vi kanske kan starta en till, och kanske även en fortsättningskurs på den som vi haft i vinter, säger Henrik Arnesson. 

En liknande inspirationsföreläsning som den i norra länsdelen hölls senare i den södra och vem vet, tanken på cirkel finns kanske söderut också. I så fall är det bara att vända sig till Studieförbundet Vuxenskolan!

Länk till studiecirkelmaterialet

Läs också: Därför behövs fungerande dikessamfälligheter

Utbildning för studiecirkelledare den 20 februari
Vill du lära ut på liknande sätt som Henrik Arnesson gjort? I så fall arrangeras en studiecirkelledarutbildning på LRF-kontoret i Stockholm där man lär sig grunderna för att anordna och hålla en egen studiecirkel om att aktivera och förvalta markavvattningsföretag.

Under dagen ges möjlighet att diskutera med kollegor och sakkunniga från Jordbruksverket, LRF och Studieförbundet Vuxenskolan. Du får reseersättning och arvode.

Tid: 20 februari klockan 9.30 - 16.00

Läs mer om utbildningen (PDF-fil)