Hej!

"Det går mot vår”. Inga andra människor ser det vi bönder ser i dessa ord.

Och varje år lyckas den känslan att sudda bort det som sker i vardagen:
– Att Jordbruksverket ligger två, tre, år efter med utbetalning av pengar. – Att staten utan ersättning konfiskerar alltför välskött skog, som på grund av bra skötsel innehåller så kallade nyckelbiotoper. – Att petroleumlobbyismen basunerar ut hur farlig produktionen av nötkött och mjölk är, ivrigt stöttade av forskare, som är övertygade om att flyget är nyttigare för mänskligheten än kor. – Att djurrättsaktivisterna som terroriserade Niclas i Glommen hela hösten nu flyttat fokus till jägarna och under vintern attackerar jaktlag, utan att det finns lagliga möjligheter att stoppa dem ...

Vägen till förändring går genom samtal
Det känns som om jag kan fortsätta länge att räkna upp tillfällen där vi bönder måste ställa oss upp för att, med välformulerade argument, lugnt och sakligt, tala om att detta är inte ok.

Även om vi på vår kammare går i taket måste ändå vägen till förändring ske genom samtal. Det gäller oavsett om det är försenade EU-pengar, trakasserande aktivister eller beslagtagen skogsmark.

LRF:s tid peakar
Visst är det möjligt för alla oss att enskilt agera i de uppräknade exemplen, eller i alla de exempel som jag inte räknat upp. Men min fulla övertygelse är att förutsättningen att påverka något överhuvudtaget, är att vi agerar samfällt och i organiserad form.

LRF har haft viktiga uppgifter att hantera under de 100 år som gått, men jag hävdar med bestämdhet att vår tid peakar just nu. Aldrig någonsin har vi varit mer beroende av att ha en organisation som företräder vår sak.

Lokalavdelningarna är grunden
Grunden för LRF är alla lokalavdelningar som finns runtom i landet. I Halland pågår alla årsmöten just nu där vi kan resonera om det som påverkar vår vardag och om hur den genom förändringar kan bli bättre.

Som avslutning på årsmötet kan vi önska varandra lycka till med vårbruket. Ännu finns det inget som motsäger att det kan bli en fantastisk skörd även år 2018.

Ta väl vara på varandra!

Carl Jonson
Ledamot i LRF Hallands regionstyrelse
carl_jonson@hotmail.com