– Det betyder mycket att få guldmedaljen. Varje mjölkning räknas, så det gäller att alltid vara bra och ha bra medarbetare om man ska klara kvaliteten, säger Kjell Albertsson.

Under många år har Lotta Axelsson jobbat på gården och även hon har del i medaljen, framhåller Kjell. Själv kommer han från en riktig ”guldfamilj” med stort kvalitetsmedvetande. Föräldrarna fick guldmedaljen 1990. Brodern Hans Albertsson, med mjölkgård i Knäred, fick den för några år sedan.

Satsade på lösdrift 2002
Kjell har varit egen mjölkbonde i 26 år. Han driver prästgården i Fjärås på arrende, vilket hans familj har gjort i tre generationer och 80 år. Kjell visste vad han gav sig in i, för innan han tog över hade han jobbat hos föräldrarna i 19 år. Under åren har han gått från 25 kor till 65. Den stora ökningen skedde 2002 då han byggde en ny lösdrift efter att en pyroman satt eld på ladugården som totalförstördes.

– Jag klarade ut de 30 korna, men alla ungdjuren utom ett dog. Det var väldigt tråkigt men jag fick bra hjälp av grannar. En hade plats i sin gamla ladugård och mina kor kunde flytta dit tillfälligt. Det brann på natten, men redan klockan 9 på morgonen kunde jag mjölka korna där.

Efter branden var Kjell fast besluten att fortsätta med mjölkproduktionen.

– Jag ville bara bygga upp igen så fort som möjligt. Kyrkan var också pigg på att vi skulle bygga så jag satte igång direkt. Det passar mig att vara mjölkbonde. Jag är intresserad av djur och växtodling och jag tycker om att man ser resultatet av sitt arbete varje dag.

Noggrannhet ligger bakom guldkvaliteten
Att resultatet blir guldkvalitet på mjölk beror på noggrannhet, menar Kjell.

– Man kan inte lämna något åt slumpen. Riktigt bra mjölk kräver koll på helheten.

Kjell är stolt över gårdens produktion. Det känns viktigt att vara livsmedelsproducent och samtidigt bidra med sysselsättning, öppna landskap och naturvärden, säger han. Och det har alltid varit självklart att satsa på den bästa mjölken.

– Jag vill förstås ha bra kvalitet på det jag gör, sådan är jag bara. Det ligger i mitt sätt och då får jobbet ta den tid det tar. Man kan inte hasta fram om man vill lyckas med mjölk!

I Halland belönades även Ingrid och Knut Bengtsson, Steninge, med LRF Mjölks Guldmedalj. Vid årsskiftet fanns det 195 mjölkgårdar i länet.

Guldmedaljen 60 år: Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som LRF Mjölk delar ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är att man ska ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år. Ända sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från kungahuset. I år delas Guldmedaljen ut till 31 mjölkbönder. Läs mer på www.lrf.se/guldmedaljen