– Guldmedaljen betyder jättemycket! Vi trodde aldrig att vi skulle komma hit. Men det är inte för medaljens skull som vi är noga med kvaliteten, det är vi självklart ändå, säger Ingrid Bengtsson.

I år får även hennes kusinbarn guldmedaljen, så utdelningen blir en mini-släktfest. Själv växte Ingrid upp på en liten mjölkgård medan Knut började karriären på en större mjölkgård. Deras gemensamma mjölkproduktion startade i mycket liten skala, med en hushållsko som de mjölkade för hand.

Råkade köpa en kviga och på den vägen blev det
– Vi drev en arrendegård och hade främst suggor och får. Men så råkade vi köpa en kviga och tänkte att det kunde vara roligt med kalvar och så. Det var det ju och efter hand fick vår ko sällskap av fler.

År 1985 köpte paret en egen gård i Steninge och flyttade dit med sina 16 kor. Under åren har de utökat och nu har de 55 kor i ett lösdriftsstall. Sonen Ola Bengtsson har sedan några år tagit över gården. Han har en anställd och Knut och Ingrid går kvar som ”dräng och piga”. De gillar fortfarande jobbet. Deras hus ligger närmast ladugården och de tar gärna en extra kvällsrunda hos korna.

– Vi har en övervakningskamera hos korna så jag kan se dem från rummet vi sover i. Men det är ändå inte detsamma som att ta kvällsturen i ladugården, säger Ingrid.

Viktigt med djuromsorg och noggrannhet
Att hålla koll på djuren och sköta om dem väl är viktigt för att lyckas med mjölken, berättar Ingrid och Knut. Man måste vara noga med allt, från hygien vid mjölkning till kvaliteten på foder och vatten.

Jerseykorna är gårdens favoriter
Bland gårdens kor finns det alltid de som blir favoriter. Både Ingrid och Knut har ett särskilt gott öga till Jerseykorna, som även de är ett resultat av ett impulsköp.

– Vi råkade få syn på två Jerseykvigor och tänkte att dem skulle vi ha. Nu är runt en sjundedel av besättningen döttrar efter dem och vi tycker att de är i en klass för sig. De ger så fet och fin mjölk. Visst, de är små och mjölkar inte lika mycket, men de äter också mindre och tar mindre plats.

Att gården fått en fortsättning med Ola är något som gläder guldmedaljörerna mycket.

– Det är så många mjölkbönder som lagt ner här i trakten, vi är de enda som är kvar i Steninge. Ola har alltid varit intresserad och vi är glada att han tog över och att vi kan jobba kvar lite grand.

I Halland belönades även Kjell Albertsson, Fjärås, med LRF Mjölks Guldmedalj. Vid årsskiftet fanns det 195 mjölkgårdar i länet.

Guldmedaljen 60 år: Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som LRF Mjölk delar ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är att man ska ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år. Ända sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från kungahuset. I år delas Guldmedaljen ut till 31 mjölkbönder. Läs mer på www.lrf.se/guldmedaljen