– Vi har fått finansiering från EU:s landsbygdsprogram och eftersom programperioden nu är slut har vi inte pengar till någon mer kurs, berättar Katarina Åhman Schantz, kontaktperson på Munkagårdsgymnasiet.

Vinterns kurs har i princip samma innehåll som den förra och vänder sig till alla som vill starta eller som driver företag på landsbygden.

Elinor från Torup fick nya kunskaper ...
En av förra vinterns deltagare var Elinor Jinghem, som tillsammans med sin man Rasmus driver Boås Djur och Maskin AB, sydost om Torup i Hylte kommun. Företaget har avbytartjänst och maskinstation, försäljning av gårdens produkter, avelsdikobesättning med Simmental och på gården finns även getter, höns, vaktlar, kalkoner och ankor. Elinor rekommenderar utbildningen.

– Dels var det skoj att träffa nytt folk inom den gröna näringen, dels fick jag fler kunskaper än jag hade förut om ekonomi och företagande. Jag gick kursen för att jag ville lära mig mer om ekonomi, vilket jag gjorde. Att det ingick andra ämnen också var bara ett plus, säger hon.

... liksom Filippa från Laholm
Filippa Eriksson från Edenberga i Laholms kommun hade samma syfte – att lära sig företagsekonomi. Hon arbetar som säsongsanställd inom trädgård men gick kursen för att kunna hjälpa sambon med bokföring i jordbruksföretaget.

– Jag fick också kunskaper som jag inte visste att jag behövde, exempelvis inom juridik, om vilka regler som gäller för den som är säsongsanställd. En annan bra sak var att lite av innehållet i utbildningen anpassades efter vad deltagarna arbetade med, att de tog in ”gästföreläsare” utifrån det, säger hon.

Företagsekonomi - en stor del av kursen
Den allra största delen av utbildningen, 140 timmar, utgörs av företagsekonomi. Ytterligare 60 timmar består av undervisning i juridik, marknadsföring, politik och hållbar utveckling samt arbetsledning och planering. LRF Konsult står för merparten av föreläsningarna.

– Vi har sett att de kurser som ingår i naturbruksprogrammet inte ger tillräckligt med kunskaper i ekonomi, arbetsledning med mera som gäller företagandet. Det är därför vi erbjuder den här kursen, säger Katarina Schantz.

Kursen går att söka nu. Ansökningstiden pågår till den 28 augusti. 
Läs detaljerad info finns på Munkagårdsgymnasiets webbsida