Belöningssumman infördes av LRF Hallands regionstyrelse inför 2018, av flera skäl. Ett är förstås att LRF behöver nya medlemmar, ett annat att ge avdelningar som inte har så mycket i kassan en chans att få in pengar.

– Vår avdelning har gått minus med någon tusenlapp varje år nu. Kan man få in ett par, tre tusen till på det här sättet är det bra, säger Karl-Anders Hansson.

Några av dem som har värvats är nya ägare till lantbruksfastigheter på orten. De fick information om LRF:s arbete och var inte svårvärvade. Likaså har hästägare tillfrågats, med lyckat resultat. Några av de värvade är också familjemedlemmar till tidigare medlemmar.

Samtal ger bra resultat
– Vi har pratat med många och det ger bättre resultat än man kanske tror. Vi brukar vara med på det stora motorfesten i Karl Gustaf och berätta om LRF. Många är intresserade men bestämmer sig inte samma dag för att gå med. Men att medverka på tillställningar där det är mycket folk kan ge resultat på sikt, säger Karl-Anders Hansson.

Rabatter kan locka
I samtalen tar LRF:arna ofta upp rabatter som man kan få som medlem och det lockar ibland till medlemskap. Även den goda verksamhet som Kungsäter LRF-avdelning bedriver är viktig. Fältvandringar, studiebesök på ortens företag, hjärt- och lungräddning och annat såväl nyttigt som trevligt har gjort LRF populärt.

Totalt i Halland har 19 medlemmar värvats på sådant sätt att avdelningarna fått del av 500-kronan.

Bakgrunden till den var även ett förändrat system för ekonomiskt stöd till LRF:s verksamheter. Kommungrupperna fick mer för att få mer kraft i sitt påverkansarbete, medan stödet till lokalavdelningarna minskade.

Belöningen kommer att finnas kvar även under 2019.

Vill din avdelning göra som Kungsäter?
Vem som helst som är medlem i LRF kan värva medlemmar. Ring LRF:s medlemsservice, 0771-18 08 11, eller mejla medlemsservice@lrf.se och lämna kontaktuppgifter till den som du har värvat!

Obs! Ange koden 1803 i telefonsamtalet. Den är avgörande för att avdelningen ska få de 500 kronorna. Den som värvar får inte någon premie.