Med samverkan går det att öka andelen lokalproducerad mat i den offentliga upphandlingen. Det är i alla fall målet för Hallands arbetsgrupp för offentlig upphandling. Där ingår Region Halland, LRF och tre kommuner.

På torsdagen manifesterades projektet genom en inspirationsdag på Grand Hotell i Falkenberg. 140 personer samlades och pratade om framtidens mat, offentlig upphandling och hållbara offentliga måltider.  Konkret handlar projektet om hur man genom samverkan kan öppna nya vägar för den lokala maten att nå tallrikarna i de offentliga köken. 

Krögaren och Tv-kocken Paul Svensson gav sin syn på den offentliga måltiden, och vad man kan göra med lokalt producerade råvaror.
– Morötterna från Halland är världsunika, sa han och visade vad man kan göra med en morot. Och fortsatte sedan med bondböna.
– Det är skidan som smakar bäst, säger Paul Svensson, innan han övergick till att hylla kålroten.
– Det går att utveckla även kålrötter. Det enda vi gör idag är att koka mos på dom, och servera till fläsklägg.

Filip Lundin, från Macklean, berättade om utvecklingen där E-handel med livsmedel tar allt större marknadsandelar. Och att det blir enklare för lokala producenter att komma in på marknaden när logistiken utvecklas. Logistiken blir billigare. Gigantiska helautomatiska lager är lösningen.
– Storskaliga inköp från lokala producenter kommer att bli vanligare, säger Filip Lundin.

Eva Ahlgren, från Laholms kommun, berättade om den halländska modellen. 
– Det ska bli lättare för företagen att upphandla lokalproducerat, säger hon. Vi vill arbeta fram en gemensam halländsk livsmedelspolicy. 
Politiken ska vara med. Tanken är att ta fram ett gemensamt upphandlingsdokument.

Niklas Svenmyr berättade sedan hur man kan förenkla handeln med en digital plattform och hur detta förenklar för producenterna som kan släppa den krångliga logistiken och fokusera på att sälja in sina varor.

Maria Helmersson, från Måltid Sverige, berättade om trender. Om hur man kan printa ut mat med en 3D-skrivare.
– Man kan få ut en kycklingklubba som ser ut som en kycklingklubba, säger hon.

Eva Helén, från Södertälje, gav tips på hur man kan få in mer lokalproducerad mat i den kommunala upphandlingen. Stelbenta upphandlingsregler behöver inte vara ett hinder om man är kreativ, förklarade hon.
– Man kan ersätta ris med korn, säger Eva Helén. Och det går att göra falafel på ärtor och surdegsbröd.

Anders Richardsson, ordförande LRF Halland, deltog i mötet. Han är positiv till projektet.
– Det öppnar vägarna. Hur långt man kan driva offentlig upphandling, säger han. Det gäller att hitta vägar för de lokala producenterna så att inte bara de största grossisterna kan svara.

Projektet kommer att följas upp med regionala upphandlingsstrategier. Regionalt går arbetet med offentlig upphandling och livsmedelsstrategin bra. Men nationellt är det trögt.
– Det är uppenbart att man trampar vatten i avsaknad av en regering, säger Anders Richardsson. I ett nationellt perspektiv, så händer inte mycket. Det var viktigt att få den på plats. Men det är efteråt som det stora arbetet börjar, säger Anders Richardsson. Och det rullar alltså på. I alla fall i Halland.

LRF kan ändå notera vissa framgångar i arbetet.
– Det här projektet är en av de mer framgångsrika bitarna av arbetet med livsmedelsstrategin, säger Anders Richardsson.

Göran Åhrén
Kommunikatör LRF Västra Sverige, goran.ahren@lrf.se