Susanne Bååth Jacobsson startade sin verksamhet i somras och har haft fullbokat hela säsongen. 

 

 – Det började med att vi gjorde en företagsanalys av vårt företag där vi bedriver lammproduktion och där vi också säljer köttlådor. Vi såg att vi lade väldigt mycket tid på vår verksamhet utan att lönsamheten följde med, så vi ville hitta ett sätt att höja lönsamhetsnivån i företaget.  

 

Susanne satt hemma hos en släkting och bläddrade i några magasin och fick hon syn på ett reportage som berörde glamping i Finland. Så fort hon kom hem till sin man sa hon att ”detta ska vi göra”. Natten ägnade hon åt att rita och räkna. Sen började processen på allvar på gården utanför Laholm i Halland. Susanne bokade ett lotsmöte med kommunen där hon träffade alla berörda avdelningar. 

 

 – Efter det mötet kändes det ganska deppigt, hela idén blev ju förstörd. Det var ganska knöligt, vi passade inte in i mallen. Regelverket är inte anpassat för den här typen av verksamhet. Vi stötte på problem när vi skulle söka bygglov eftersom de ville att vi skulle hålla avstånd till djuren, men det är en del av upplevelsen att bo i en hage, säger Susanne, vars verksamhet ligger i en hage som gränsar till en samfälld skog. 

 

 – När vi sökte bygglov skulle ju grannarna höras, vilket för oss innebar att alla grannar som gränsar till vår fastighet på 55 hektar skulle höras. Det var ingen som hade några synpunkter om verksamheten, vilket känns bra.  

 

Susanne tror att det finns plats för fler naturturistföretagare. 

 – Vi har ett fantastiskt landskap och det gäller att hitta det som är unikt just för ens egen verksamhet, då blir man ju inte konkurrenter utan kompletterar varandra. Under nästa år kommer vi ha tre glampingtält, i år har vi haft ett vilket har varit en bra start, säger Susanne Bååth Jacobsson.  

 

 Glamping är en sammansättning av engelskans ”glamorous camping.” 

 

Tips till dig som vill satsa på naturturism 

* Hitta din unika affärsidé.  

* Var envis.  

* Samarbeta med andra.  

* Använd sociala medier för marknadsföring.  

* Bokningssiter är viktiga, men dyra. 

Clara Hyltbäck
Kommunikatör LRF Västra Sverige