På Nationaldagen var det dags att inviga de nya vandringslederna och även den nya bron som förenar stigarna till lederna. Kossorna från hagen där vandringsleden gick förbi var tillfälligt flyttade och i stället blev det picknick och invigningen där. Brittis Benzler Hallands Landshövding tillsammans med Per Svensson kommunstyrelsens ordförande och (S) politiker i Falkenberg var tillsammans med ca 25 bybor på plats för att klippa banden till lederna och bron. Invigningen startade vid Lyngsjön vid kl.10.00 och sändes även live. Den avslutades sedan runt 12.00-tiden med sittning i beteshagen intill den nya bron. Krogsereds B&B serverade mackor till de vuxna och grillad korv till alla barn som deltog.

Att få till dessa fina leder och märka upp dessa med ordentliga pilar och uppmärkningar har varit ett samarbete tillsammans med markägarna, föreningarna, företagen och byborna (eldsjälarna). Karin Torstensson, Landsbygdsutvecklare i Falkenbergs kommun samt ägare till Krogsereds B&B (som drivs i gamla skolan mitt i Krogsered) tog initiativet och bjöd in Brittis och Per till att inviga vandringslederna. Tillsammans med Benny Schough (kassör i LRF Krogsereds lokalavdelningen och med i nästan alla föreningar i Krogsered) har de tillsammans med Krogsereds IK styrelse sett till att vandringslederna har blivit uppmärkta och bron byggd.

Pengarna till detta projekt kommer från ett arv som Rosita och Arne har skänkt till Krogsereds IK när de gick bort. Det var viktigt för Arne och Rosita att pengarna gick tillbaka till bygden. Under promenaden till beteshagarna från Lygnsjön pratades det om betydelsen av öppna landskap och samverkan med markägarna. Innan vandringslederna påbörjades togs kontakt med alla markägare och vissa var också med och hjälpte till. Förutom nytta till de boende i Krogsered så blir Krogsered ett mer attraktivt besöksmål.    

Om ni vill se invigningen klicka på denna länk: https://fb.watch/5_2q9x9mER/

 

Några snabba frågor till Karin Torstensson:

Vilka steg har ni tagit för att komma hit?

- Vi har en fantastisk styrelse som vill driva föreningen framåt. Våra olika kompetenser i styrelsen har gjort att vi har kunnat genomföra denna satsning.

Vad har varit framgången i detta?

- Våra olika kompetenser och att styrelsen har vägrat att vara lata. Alla har varit viktiga under arbetets gång.

Vad är viktigt att tänka på framåt?

- Det är viktigt att vi vårdar och fortsätter utveckla denna satsning. Samverkan mellan medlemmar, markägare, jägare, kommun och länsstyrelse är viktigt för att alla ska kunna njuta av naturen.

Vilka var ni som samverkade?

- Styrelsen, medlemmar, markägare, lokala entreprenörer, jägare, kommun och länsstyrelse.Karin Torstensson
Landsbygdsutvecklare i Falkenbergs kommun

Jennie Dannergren
Verksamhetsutvecklare LRF Västra Sverige