Hallå där Nils Björid, avgående ordförande för LRF ungdomen samt mjölkproducent från Frösön.

Nu har du meddelat att du slutar, vad händer nu?

- Jag tog över driftern hemma på gården i höstas, inte själv, Jag är företagare och nu ska påbörja den resan och hitta formerna för mitt företagande. Vi är i ett ägarskifte hemma med, så det behövs en del engagemang där. Sen har jag fortsatt lite småuppdrag, kassör i en bilklubb och valberedningsuppdrag för LRF Ungdomen i Jämtland. Valberedningsuppdraget känns viktigt, jag kan tillföra mycket i det arbetet tror jag, det kan bli väldigt spännande.

Du började din bana som förtroendevald 2008, hur gick det till?

- Det är lite kul, det första jag gjorde var att lyfta hållbarheten på kassakvitton faktiskt. Det var någon annans motion som regionstyrelsen vill avslå stämman 2007. Jag gick upp och debatterade för den och så gick den trots allt vidare till riks, även där antogs den. Sen kuppade valberedningen för LRF Ungdomen Jämtland in mig direkt som ordförande utan att jag suttit i styrelsen först. Det var faktiskt likadant när jag blev ordförande i LRF Ungdomens riksstyrelse, direkt in som ordförande.

Och nu ska Helena Jonsson avgå, gör du likadant in i riksförbundsstyrelsen?

- Haha, nä det kommer nog inte att hända.

Men det är årsmötestider, du har inga nya erbjudanden? 

- Det händer, jag säger inte tvärnej till allt utan alla förslag behandlar jag och överväger. Men nu är det företaget som gäller i första hand. Det gäller att jag har tid att skapa min verklighet som företagare, balansera det med uppdrag utanför.

Du ser dig som framtidsföretagare i Jämtland, vad är planen?

- Just nu att ta över och komma igång med mitt företagande. Jag ser en god framtid så länge vi håller kostnadskontroll ska det gå bra. Mitt mål är att kunna leva som alla andra, både ekonomiskt och tidsmässigt. Det är otroligt spännande att se hur framtiden ser ut, både den tekniska utvecklingen men även med klimat och annat.

Vad vill du säga till någon som står inför ett förtroendeuppdrag?

- Att det är otroligt givande och utvecklande för en själv. Det finns många utmaningar, men det är väldigt kul att vara med. 

 

Vill du ha bättre koll på LRF Jämtland? 

Likea oss på Facebook här.

Eller läs artikeln "Hur får man reda på vad LRF Jämtland gör?" här.