I de sydligaste delarna av vårar land börjar odlingstressen infinna sej hos växtodlarna samtidigt tittar jag ut genom fönstret och konstaterar att Kung Bore har slagit till med full kraft. Någon månad försent vräker nu snön ner och jag kan bara vrida på huvudet och tänka att ur led är tiden. Efter 15 år i Jämtland har jag nu upplevt den snöfattigaste vintern. Dock verkar de som att snön som nu faller skjuter fram mitt eget vårbruk några veckor till. Inte utan att jag känner mej ganska nöjd över det.

Nyss passerade jag och sambon sex år som bönder. Sex turbulenta år med mejerifusioner, dalande mjölkpris och försenade stödutbetalningar. Trots att flera av åren har varit så tuffa att man ibland undrat vad vi egentligen hade gett oss in på hoppades och önskade vi att de skulle vända. Nu efter 7 månader av stadig uppgång i mjölkpris ser framtiden ljusare ut igen.

Framtidstron är den som hållit oss flytande, som fått en att trots allt slit fortsätta framåt. Nu vågar man sakta sakta att andas ut och hoppas att den bergodalbana som mjölkpriset åkt de senaste åren är över och att eventuella svängningarna framöver inte blir fullt så stora.

När svängningar ändå är uppe på tapeten hoppas jag att även vädret slutar svänga så kraftigt så vi kan få njuta av den 5 årstiden ,vår-vintern, ett tag framöver med korvgrillning, skoteråkning och pimpelfiske innan även min odlingsstress infinner sej vid vårbrukstider.

 Hanna Nordström, vice ordförande LRF Jämtland.