Analyserande och ordningsam

Karl-Gunnar Färdig driver sedan 2010 uppfödning av eko-köttraskvigor med totalt plats för 200 djur. Han arrenderar även ut mark till en närliggande mjölkproducent. Årets tema var ”Mål och uppföljning” vilket har visat sig genom ordning och reda i produktionen samt klok användning av gårdens resurser. Till exempel analyseras fodret, kvigorna sorteras i storleksgrupper och vägs och slakteriet vittnar om god leverans. Detta gjorde att gården fick ta hem titeln som Årets nötköttsföretag 2018.

Ett företag att lämna över

Från att tidigare ha drivit bland annat butik bestämde sig Karl-Gunnar, efter att ha blivit tillfrågad av den tidigare ägaren som sa ”det där fixar du, det har jag sett”, att satsa på köttproduktion. Starten var tuff, men när slaktpriserna gick upp och han började arrendera ut mark så vände det. Idag jobbar han själv på gården och har en avbytare på halvtid.
- Jag ångrar inte att jag blev bonde. Idag finns inga krämpor, vilket jag hade på butikstiden. Det går även att styra över tiden på ett helt annat sätt.
En av hans starkaste drivkrafter är att bygga upp ett stabilt företag med goda arbetsvillkor att lämna över till nästa generation.

Övriga som är nominerade att vinna Årets Nötköttsföretag för hela landet hittar du om du klickar här.