Bob Jonasson, Hur känns det att vinna detta pris?
Det känns overkligt och jättebra givetvis. Vi var nog alla ganska brydda över att vi fick det, eftersom vårt företag är litet. Det var inte förrän en vecka senare då vi hade öppet hus som det landade. Då kom kunderna fram och sa ”Nu borde folk fatta hur viktiga ni bönder är” och ”Ni är så värda priset!” Det är då vi förstod att vi gör något som är helrätt. Vi är väldigt, väldigt tacksamma. Särskilt efter det här året med både torka och 9 dagars brandbekämpning i Sveg. Efter det sa vi att om vi klarar det här året klarar vi alla år. Priset blev ett kvitto att vi är på rätt väg.

Vad är det som gör Kossan i Berg till ett framgångsrecept?
Vi var rätt i tid, vilket är oerhört viktigt. Vi var två mjölkgårdar som gick samman och startade ett gårdsmejeri 2016. Vi följde med när den svenska maten blev alltmer aktuell. Det var i samma veva som mjölkpriserna gick ner och vi kände att mjölken är en så pass bra produkt att något bättre måste kunna göras. Vår filosofi är att alla ska ha råd att äta närproducerat, så att en barnfamilj ska kunna fylla mjölk hos oss utan att känna att det är för dyrt. Förutom mjölken, som hämtas ur en automat, så är även glassen väldigt populär och nu har även en ICA-butik att börja sälja den.


Vad är planerna för framtiden?
Framtiden är glassen och vårt sommarcafé, särskilt nu när även våra barn kan hjälpa till. Vi har planer att skapa en gårdsbutik i cafét där vi kan förädla ytterligare, kanske en yoghurt eller liknande. En glassbil införskaffades i augusti också, den är till för att marknadsföra oss runt om i Jämtland. Som bonde är det svårt att bara sticka iväg ett helt dygn så vi hoppas att våra barn kan hjälpa till och köra den!