Tack vare en överenskommelse med de två VM-bolagen, LRF samt regionala och kommunala företrädare, kommer hållbart producerad svensk mat att mätta både funktionärer, media och publik.

LRF Jämtland har arbetat fram ett avtal där målbilden under evenemangen är att minst 80 procent av maten som serveras ska vara producerad och förädlad i Sverige. Den lokala och regionala maten ska prioriteras och synliggöras för att göra miljöbelastningen så liten som möjligt.

LÄS MER: Importerad mat står för 70 procent av klimatpåverkan 

På menyerna kommer det därför att framgå var maten kommer ifrån. Det handlar om lokala råvaror alltifrån svamp, rotfrukter och ost till kött från bland annat ren, älg och nöt.

Tydligt hållbarhetsfokus

– Både skidskyttet och alpina VM har ett tydligt hållbarhetsfokus vilket gör att vår överenskommelse stämmer väl in med den totala hållbarhetsprofilen. Avtalet bygger på förtroende, det vill säga att samtliga parter strävar efter att nå samma mål, säger Lars Ahlin Grinde, regionordförande för LRF Jämtland.

LÄS MER: Världsmästarmat från Vällviken 

LRF ingick 2018 i ett partnerskap med de båda arrangemangen samt andra aktörer. LRF har bjudit in partnerskapen till en nätverksträff om maten och klimatet, fungerat som bollplank för chefskockarna, producenter och grossister, samt tagit fram marknadsföringsmaterial för att exponera den svenska matens mervärden.

Hoppas att fler arrangörer tar efter

– Ett bra mathantverk växer fram tack vare en bra basproduktion. I Jämtland har vi många skickliga producenter. Mjölk- och kött är de dominerande näringarna. Det känns verkligen bra att VM-arrangörerna med hjälp av vår svenska mat har tagit ett stort ansvar för den plats de arrangerar tävlingarna på. Vi hoppas att liknande arrangemang i framtiden satsar på hållbarhet och tar efter. Då blir det VM i Sverige – för Sverige, säger Lars Ahlin Grinde.

LÄS MER: LRF startar ny bransch, LRF Lokal mat&dryck

LÄS MER: ICA-ansvarig: Den lokala maten har större potential än ekologiskt

LÄS MER: Italiensk TV visar svensk djurhållning och antibiotikaarbete i världsklass