Mer mjölk och kött för att uppnå Jämtlands klimatmål
Jämtland Jämtland ska bli en klimatsmart region till år 2030. Det genom en numera antagen strategi som LRF bidragit till.
Jämtlands energi- och klimatstrategi 2020-2030 har klubbats igenom. I den fastslås det att näringsliv, kommuner och myndigheter i länet ska samarbeta för att arbeta med fem särskilda fokusområden: Fossilfria transporter och arbetsmaskiner, skogen som resurs och kolskänka, förnybar energi, klimatsmarta livsmedel och hållbar konsumtion. För den gröna näringens del betyder det att mer mjölk- och kött ska produceras i länet samt att omställningen till förnybar energi ska hämtas ur länets egna skogar.
Jämtländsk mat för en hållbar värld
LRF Jämtland är en del av styrgruppen för Klimatrådet i länet, vilken fungerar som en plattform för samarbete, utbyte av idéer och medverka för att förankra och genomföra energi- och klimatstrategin.
I strategin finns en del om Klimatsmarta Livsmedel och där beskrivs den gröna näringens produktion såhär:
- Den svenska livsmedelsproduktionen är resurseffektiv. Utsläppen av växthusgaser per kilo producerad mjölk och nötkött är bland de lägsta i världen.
- Dessutom är kemikalieanvändning låg och antibiotikaanvändning lägst i världen.
- De jämförelsevis låga utsläppen av växthusgaser beror på att svenska kor har en hög produktion tack vare bra avelsarbete, anpassad utfodring samt god produktion av näringsrikt vallfoder. I länet finns möjlighet att öka produktionen av näringsrikt vallfoder och därmed öka animalieproduktionen med låg klimatpåverkan.
- Genom att producera mer kött och mjölk i Jämtlands län kan vi bidra till att avlasta andra delar av Sverige och världen, där förutsättningarna är bättre att odla och producera andra slags livsmedel.