Juryns nomineringstexter lyder:

Yttergärde Lantbruk utanför Oviken fyller det jämtländska odlingslandskapet med tidlös skönhet: betande djur och bördig åkermark nära sjö och fjäll. Här drivs mjölkproduktion i lösdrift med 60 kor. Mats och Åsa Gustafsson är två av syskonen i det familjeägda företaget. Åsa har under tio års tid tagit emot skolklasser på gården, barnen får lära sig om lantbruk och hur mat produceras. Mats driver ett konsultföretag för biogasteknik. Hemma i Yttergärde byggde han en av Norrlands första biogasanläggningar, som lockar studiebesök från när och fjärran. 

Glada Lådan har med kreativitet och glädje gjort det enkelt för den moderna konsumenten att handla lokal mat på webben med leverans ända fram till dörren. Eva Hallin synliggör alla produktionsled och människorna i dem – från jord till bord. Ett uthålligt brukande av naturresurserna är både värdegrunden och den smarta affärsidén som attraherar en växande kundkrets. 

I Sunnestbyn Charolais utanför Gällö finns inte bara köttproduktion med 150 djur. Lars Svenssons företagande är diversifierat och vilar på flera ben; transporter, vägunderhåll, byggarbeten och trävaruhantering i hyvleriet Revsunds trä – verksamhet som skapat  jobb för de 5 - 8 anställda. Lars är en entreprenör med ett starkt engagemang för bygdens utveckling, t ex med bredbandsutbyggnad och i byalagets arbete med att skapa mötesplatsen Revsundslogen.