På grund av den stora utfodring av vilt som pågår i skog och mark har vi idag viltstammar som växer explosionsartat. Och det är hög tid att ta sig en allvarlig funderare på om detta verkligen är en hållbar situation.

I en skrivelse till Länsstyrelsen vill LRF Jönköpings län nu se krav på åtgärder mot utfodring av vilt. Vi vill uppmana ansvariga myndigheter och förvaltningar att arbeta för att få bukt med den olagliga utfodring som förekommer genom att använda den lagstiftning som finns.

I Jönköpings län sker det ungefär 3000 olyckor med vilt varje år, de flesta av dessa med rådjur. Och i år ser det ut att gå mot en ny rekordnivå. I hela landet handlar det hittills om över 48 600 viltolyckor hittills under 2016 (28/11).

I takt med att trafiken på våra vägar ständigt ökar, blir riskerna bara större och större för att olyckan är framme. Är det verkligen är rimligt att det ska behöva inträffa nästan 10 olyckor per dag bara i Jönköpings län?

Det finns två bara sätt att vända denna olyckstrend. Antingen minskar vi trafiken på vägarna eller så är det helt enkelt dags att få bukt med olaglig utfodring för att få en hållbar viltstam på sikt. Frågan är vad vi väljer?

För mer information:

Bo Arvidsson, viltansvarig, regionstyrelsen LRF Jönköpings län, tel: 070-442 52 12