Det var en kylig morgon på Gislaveds busstation när ett 30-tal personer klev på bussen. Det första stoppet var Hammargården som med sin potatis- och grönsaksodling såväl som grossistverksamhet har flera anställda. På Hammargården togs deltagarna med på en rundtur i lokalerna och Andreas Brånalt berättade om produktionen och arbetet på gården.

Hammargården

Efter ett lunchstopp på Stora Segerstad Naturbrukscentrum väntade ett besök på Åtterås Bäckegård där Robert och Pauline Stenwall har både köttproduktion och mjölkproduktion i anslutning till gården. De förklarade hur deras arbetsdag ser ut från tidig morgon till sen kväll och det speciella med att arbeta så tätt ihop med djuren.

Det sista stoppet inleddes av en klingade bjällra när Mats Helge äntrade bussen och berättade om skogsbruket där hästen har ersatts av fyrhjulingen. Mats drog ner många skratt och intresset var stort när han berättade om sitt arbete i skogen.

Mats Helge

Gisela Karlsson, ordförande Gislaveds kommungrupp, du är en av arrangörerna. Hur såg dina förväntningar ut inför dagen?

  - Jag hoppades självklart att det skulle bli en bra dag, men att det skulle bli så bra kontakt och så trevligt kunde jag inte ana!

Vad är bakgrunden till denna resa?

  - Tillsammans med Gislaveds kommun och Arbetsförmedlingen diskuterade vi möjligheten för exempelvis praktik för nyanlända. Eftersom det finns ett behov i branschen efter arbetskraft såg jag en möjlighet att anordna något sådant här i Gislavedstrakten.

Vad tror du kan komma ur det?

  - Många företgare har kanske inte möjlighet att anställa personal men det finns stora möjligheter att få en praktikplats och chans till en bra merit för framtiden.

  - Del två av detta är en liknade resa i slutet av maj. Då kommer de som är intresserade få möjlighet att veta lite mer om hur man kan utbilda sig inom näringen och vi kommer att besöka Stora Segerstad Naturbrukscentrum.

Studieresa