– Guldmedaljen har varit ett stort mål. Trots att jag har jobbat för den trodde jag knappt det var sant när jag fick beskedet, så det är mycket roligt! Det är också viktigt för framtiden att sporra landsbygdens folk. Vi behövs!

I mitten av 1980-talet blev Lars-Eric sjunde generationens mjölkbonde att ta över gården. Han byggde ut från 6 till 16 kor, dåtidens medeltal. Senare ökade han igen, till dagens 20 kor.

Noggrannhet och stabila kor som mår bra. Däri ligger hemligheten bakom den högkvalitativa mjölken, avslöjar Lars-Eric.

– Jag hade förmånen att få ta över en fin kobesättning. Samma kofamiljer finns kvar här än idag. Maja och Miga är några av de klassiska namnen. Det gäller att sköta om sina kor och jag tror på kontinuitet och rutiner. Man måste också vara uppmärksam. Jag ser på mina djur hur de mår och hur de har det. Det är spännande med kor, de är verkligen individer och inte maskiner.

Lars-Eric stolt över den höga kvaliteten. Det har alltid varit självklart att producera så bra som möjligt.

– Att ligga högt i kvalitet betyder att det fungerar bra här på gården. Som ägare av Arla vill jag också leverera det bästa till mejeriet, så att vi får så bra utbyte av mjölken som möjligt.

– Vi måste ju få fram mat till alla som inte vill vara bönder själva och vi kan inte bara lita på import. De betande djuren är också viktiga för det öppna landskapet, särskilt här i Smålands skogs- och mellanbygd. Det krävs att politikerna inser värdet. Det borde vara självklart för kommuner att försäkra sig om vad som är bra för omgivningarna då de upphandlar mat till exempelvis skolor.

Lars-Eric tycker det är viktigt att se nyanserat på livet som djurbonde.

– Det viktigaste är ju livskvaliteten. För mig finns den inte i en ledighet på andra sidan jorden. Den finns på närmare håll – i det sammanhang jag verkar i.

Om ett år fyller Lars-Eric 65 år, men han har inga planer på att lägga av med korna direkt.

– Först måste jag smälta guldmedaljen ordentligt, sedan får hälsan styra. Men hittills har jag mått bra av jobbet och jag slipper gymmet. Och det är roligt att producera mjölk, det är framtidens livsmedel!

Vid årsskiftet fanns det 370 mjölkgårdar i Jönköpings län.

Guldmedaljen 60 år: Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som LRF Mjölk delar ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är att man ska ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år. Ända sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från kungahuset. I år delas Guldmedaljen ut till 31 mjölkbönder. Läs mer på www.lrf.se/guldmedaljen