Menyn lanserades idag under Klimatrådsmötet hos en av länets många livsmedelsproducenter, Söderlinds ekologiska grönsaker utanför Habo. Det bjöds också på mat med inspiration från klimatmatsedeln – vildsvinshamburgare från lokala EM Vilt, serverat med Söderlinds grönsaker.

– Denna matsedel hoppas vi ska skapa nyfikenhet hos personal i offentliga kök och samtidigt ge inspiration hur man på ett enkelt sätt kan skapa fler spännande, hållbara och klimatsmarta rätter, säger David Ekbäck, utvecklare regional näringspolitik, LRF Jönköping – samt ordförande Klimatrådets fokusgrupp för förnybar energi- jord och skogsbruk.

Matsedeln baseras i första hand på svenska råvaror i säsong och innehåller rätter som pumpasoppa, nötfärsbiff och vildsvins- och rotsaksgryta. Förhoppningen är att den ska inspirera och stödja i första hand offentliga kök.

Mat från Sverige skapar mervärden – I Sverige har vi en hållbar matproduktion som bidrar med ett lågt klimatavtryck jämfört med den globala medelproduktionen. Idag står den importerade maten för sjuttio procent av växthusgasutsläppen från det vi äter. Så genom att välja mer närproducerade svenska råvaror på tallriken gör vi både nytta för klimatet och skapar samtidigt många mervärden i vår egen närmiljö i form av ekosystemtjänster och biologisk mångfald, säger David Ekbäck.

Tanken är också att offentliga kök och restauranger ska kunna låta sig inspireras till egna satsningar under länets klimatvecka den 12-19 september.

– Det här är ett konkret resultat av samverkan inom Klimatrådet i Jönköpings län. Vi har tidigare framgångsrikt samarbetat kring frågor som rör exempelvis solkraft och träbyggnad. Nu tar vi oss an matfrågan med stor kraft, säger Andreas Olsson, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen i Jönköpings län, samt ordförande i Klimatrådets beredningsgrupp.

Läs mer om inspirationsmenyn här