Polisen lägger allt mer resurser på psykisk ohälsa. Sedan förra året har antalet ärenden som rör psykisk ohälsa ökat med 25 procent i Region Öst. Detta rapporterade Sveriges Radio Jönköping om (12/12) 

- Att känna en stigande oro och psykisk stress kan drabba alla, så även inom våra näringar. I och med sommarens torka och dess följdeffekter kan behovet av stöd för lantbrukare som känner en oro och psykisk påfrestning också öka, säger Patrik Jönsson.

I höstas erbjöds alla omsorgsansvariga i LRF Jönköpings kommungrupper att gå en utbildning om psykisk ohälsa och suicid prevention. Kursen togs fram av Länsstyrelsen i Jönköping tillsammans med Region Jönköpings län med anledning av det tuffa skördeåret, och den erbjöds alla som på något sätt jobbar mot lantbruket. Hushållningssällskapet, Scan, Växa och Länsstyrelsen var några aktörer som också medverkade på kursen, som leddes av räddningstjänst- och sjukvårdspersonal.

- Prata med din granne, fråga hur man mår och ta gärna kontakt med oss i Omsorgsgruppen, eller någon av de andra stödtjänster som finns. Ibland kan det vara skönt att bara få någon att prata och rådgöra med en stund när situationen känns svår, säger Patrik Jönsson.

Omsorgsgruppen i LRF Jönköpings län

Omsorgsgruppen består av ett nätverk människor med stora hjärtan, öron som är bra på att lyssna och en klarsynthet som kan vara till god hjälp när livet känns tufft. Tveka inte att höra av dig om du eller någon annan lantbrukare är i behov av stöd. Möjligheten att få hjälp finns. 

Läs mer och hitta kontaktuppgifter till Omsorgsgruppen 

Företagsjouren

Jouren är en neutral, kostnadsfri samtalspartner som bemannas av rådgivare med många års erfarenhet av företagande. Region Jönköpings län och Region Östergötland är huvudmän.

Läs mer om Företagsjouren

LRF stöd och råd

Som medlem i LRF har du även tillgång till experter och rådgivare med olika inriktningar. Till exempel företagsutveckling, arbetsmiljö och hållbar utveckling. 

Läs mer