För att vi ska kunna fortsätta leva upp till deras förväntningar behöver bönderna som producerar våra råvaror få bättre förutsättningar.

De ska inte slås ut vid kris.

Vi alla måste hjälpas åt. Vi som lagar maten behöver lyfta våra svenska råvaror mer. Våra politiker måste fästa livsmedelsfrågan högst upp på den politiska agendan. Och du, som gäst eller konsument, behöver fortsätta fråga var maten kommer ifrån.

Låt sommarens torka bli en väckarklocka. Ta ställning för en trygg och växande råvaruproduktion.

Tillsammans får vi landet att växa!

 

David Jonsson & Anne Lindahl, Annes Husman
“Vi har tagit ställning på riktigt! Våra restauranger serverar bara svenskt kött, kyckling och chark i all vår mat och har så gjort sedan starten 2014.”

Cecilia Klyver, Kvalitetsutvecklare kost, Jönköpings kommun
“Vi ställer höga miljö- och djurskyddskrav vid upphandling av livsmedel. I år har vi serverat 90% svenskt kött i våra offentliga kök.”

Christian Ek & Lena Sjögren, Vandalorums restaurang Syltan
“De svenska råvarorna är grunden i all vår matlagning. Vi är KRAV-certifierade och arbetar lokalt & närproducerat.”

Morgan Östberg, Ester Kök & Bar
“Vi använder i den mån det går endast svenska råvaror och handlar till stor del från lokala gårdar och närproducenter.”

Helena Hugo & Viktor Bergman, Bredaryds Wärdshus
“Tryggheten i att veta vart råvaran kommer i från går inte att värdera, det är en känsla som gör att även själen mår bra.
Hos oss är Bonden Kung.”

Håkan Axelsson, FC Gruppen
“Vi erbjuder våra kunder att välja svenska råvaror. Mat från våra
svenska hagar, bra för miljön och våra magar.”

Magnus Bernhardsson & Felix Johansson, 
Björkhaga Hotell & Konferens
”Vårt fokus är på svenska råvaror. Gärna lokala! För oss är det en naturlig del i verksamheten sedan starten 1996.”

Gustav Arnell, Rudenstams Kafé
“Vår filosofi är riktigt bra fika, sallad, mat och mackor gjorda på
lokala och svenska råvaror. Njut av de bästa smakerna från
varje årstid”

 

Vi tar ställning för svensk mat i Jönköpings län