I veckan presenterades menyn på Dalviksskolans skolkök, det bjöds på smakprov som tillagas av kökspersonal och landshövding Helena Johnsson. 

Karin Nalbin från regionsstyrelsen i LRF Jönköpings län var också på plats.

- Vi träffades och provsmakade ett par av rätterna över en bra diskussion om vad hållbarhet egentligen är och de mätverktyg vi idag har för det, säger Karin Nalbin.

Menyn är sammanställd av Annika Unt som är legitimerad dietist. Maten i den föreslagna menyn är näringsriktig, säsongsbaserad och i hög utsträckning innehållande lokala råvaror. Samtliga skolkök i länets kommuner kommer att arbeta med menyn under Klimatveckan som pågår mellan den 4 – 11 september.

– Med tanke på att en människa äter cirka 70 ton livsmedel under sitt liv så har vårt val av mat en stor påverkan på miljön. Det är roligt att se vilken vilja det finns hos kommunernas skolkök att arbeta med mer lokalproducerad och klimatsmart mat säger Helena Jonsson, landshövding i Jönköpings län.

Läs mer om Klimatveckan på klimatrådet.se 

 

LRF Jönköpings län är ledamot i Klimatrådet och är även ordförande i fokusgruppen för Förnybar energi och Jord- och skogsbruk. Under Klimatveckan 2019 arrangerar vi bland annat ett seminarium med tema mat.