Är du under 36 år och medlem i LRF? Då är du också medlem i LRF Ungdomen och har möjlighet att påverka just din framtid! Som medlem får du träffa andra ungdomar med samma intressen som du.

Här presenterar styrelsen i LRF Ungdomen Jönköping ett axplock av det som skett under året.

 

Evelina Gustafsson

evelina (2).jpg

- Fredagen den 26/11 är det årsmöte med julbord på Vrigstad Värdshus. Det ser vi fram emot! Gästande föreläsare är Peter Borring, hållbarhetsambassadör från Östergötland, som pratar om hållbart jordbruk.

Linn Jonsson

linn jonsson.jpg

- Vi började året med att ha en digital informationsträff med Lantmännen. Temat var emissionsinsatser, och där pratade vi om hur det fungerar om man handlar med dem och vad man tjänar på emissionsinsatser.

Elin Hagelsås

Elin Hagelsås aug21-.jpg- Tillsammans med Unga Aktiesparare hade vi en digital aktiekväll för nybörjare. Vad grejen med aktier egentligen och vad är för något? Det var några av de frågorna vi tog upp. Under kvällen blev det massor med konkreta tips om hur man kommer igång och hur man ska tänka när man handlar med aktier.

Daniel Kjellberg

daniel kjellberg.jpg- Under sommaren arrangerades en After skörd med tema vall. Medverkade gjorde Stina Pettersson växtodlingsrådgivare och det pratades om skördeläget, olika vallsorter och gödsling med mera.

Axel Svensson

axel mässa1.jpg- I september deltog LRF Ungdomen i Jönköpings län på Gårdsrundan, som är ett arrangemang för regional livsmedelsstrategin för Jönköpings län.

Ungdomen fanns med på två gårdar, Glömsjö Karlsgård i Vetlanda kommun och Säby Prästgård i Tranås kommun. Hela helgen fanns det olika aktiviteter som exmepelvis tramptraktorer, ”så ett vetefrö”, gårdsvisning, hoppa i halmen och andra saker!

Jessica Jörgensen

jessica.jpg - Ett 40-tal personer deltog när vi tillsammans med Landshypotek Bank bjöd in till ett live-samtal om lantbruksfinansiering. Aktiviteten vände sig till personer som är unga inom lantbruket eller nästa generations gårdsägare, som kanske vill köpa en gård, ett skogsbestånd eller göra en investering i sin lantbruksverksamhet. Här fick vi möjlighet att få svar på frågor kring finansiering och hur man kan förbereda sig inför mötet med banken. Vad tittar banken på? Vilka frågor kommer de att ställa? Vilka är bankens krav, och hur lirar det med dina behov?

Fredrik Karlsson

fredrik karlsson.jpg- Äntligen var det dags för en fysisk träff när vi i oktober bjöd in till en skogsdag i Norra Ljunga. Johan Nyman, skogsrådgivare från Hushållningssällskapet höll i rundan och pratade om olika skogsbestånd och vad man ska göra i dem. Fint väder, bra diskussioner, goda burgare och gott kaffe sammanfattar evenemanget!

Anton Andersson

Anton Andersson.jpg- Som förberedelse till det kommande årsmötet bjöds det in till motionskväll på Häradsköps Gårdsbutik, där medlemmarna gavs tips om hur man skriver en motion av Henrik Sporrong Esbjörnsson, verksamhetsutvecklare från LRF Jönköpings län. Tre motioner kom fram under kvällen.

Jakob Hellgren

jakob hellgren2020.jpg- I mitten på november fick vi äntligen möjlighet att bjuda in till studiebesök på Säby Prästgård, där jag och min bror Edvin bedriver mjölkproduktion sedan ett halvår tillbaka. Kvällen avslutades med pubkväll, gemenskap, god mat och dryck.

 

... och här är mer från året som gått:

Årets premieelevstipendium: Josef Pettersson, Stora Segerstad Naturbruksgymnasium.

Årets stipendiat Nyföretagarcentrum: Sara Johansson, Tenhults Naturbruksgymnasium.

Årets Arbetsgivare: Delades ut på LRF Jönköpings läns regionstämma till Olof Jonsson och Samuel Wåhlin, Köpets lantbruk

Arrangörer av Regionala Sydkonferensen: Representanter från ungdomsstyrelserna i Jönköping, Skåne, Halland och Sydost träffades i februari ( digitalt) för att utbyta erfarenheter och diskutera motioner och handlingar till ungdomens riksstämma.

Kampanj Håll Sverige rent: Vepa med budskapet ”mata inte oss med ditt skräp” har hängt upp längst en väg 132 i länet.

 

Jönköping blev Årets Ungdomsregion 2020!

I år var det extra speciellt att medverka på riksstämman för LRF Ungdomen, då LRF Ungdomen Jönköpings län fick motta priset som Årets Ungdomsregion 2020!

Med följande motivering;

"Årets vinnare tilldelas utmärkelsen för sitt ambitiösa utvecklings- och påverkansarbete i en tid då nya arbetsformer står i centrum. När fysiska träffar ställs in laddar detta gäng om och tänker nytt. De ökar närvaron och samvaron i sociala medier, de rimmar på Facebook, de skriver insändare som delas frekvent och de deltar som sommargäster i Sveriges Radio P4. Vid sidan av det återkommande Premieelevsstipendiet instiftar de även ett eget stipendium i samarbete med Nyföretagarcentrum i Jönköping. Vid regionstämman anordnar de som vanligt en hejdundrande skrattfest. Årets vinnare är sannerligen välförtjänta sin utmärkelse. Det är med stort nöje vi tilldelar Jönköping utmärkelsen årets region 2020."