För andra året i rad samlas mat-, hälso- och miljöintresserade storstadsbor, kockar, foodies, forskare och producenter för en matfestival arrangerad av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, tillsammans med LRF Mälardalen och Lantmännen.

Möt bland annat krögarna Sally Voltaire och Karl Ljung samt kökschefen Frida Ronge, i samtal med forskare från SLU, där årets huvudtema är ”Myter om mat”.

Aldrig tidigare har intresset kring mat, hälsa, råvaror och hållbarhet varit större. Förra året tog SLU initiativ till Matologi i Stockholm, vilket blev en stor succé med tusentals besökare. 2016 växte Matologi till att omfatta två städer. Årets tema vid Norra Latin i Stockholm är ”Myter om mat”.

”I nuläget är intresset kring hälsa, mat, miljö och hållbarhet enormt. Det är lätt att det uppstår myter kring ämnet och därför vill vi från SLU göra vår forskning mer lättillgänglig och dela med oss av vår kunskap på ett intressant sätt. Alla matintresserade ska känna till att de kan kontakta oss för att få vetenskapligt baserad kunskap inom detta område”, säger Sara Brännström, samverkanskoordinator vid SLU.

På eventet den 20 augusti får vi veta mer om kretsloppsodling, nyttiga kolhydrater och sockerfällorna i maten, människors förhållande till mat och betesdjurens samspel med landskapet. Vi får också svar på frågor som: Hur lagar man säker mat? Vad är 3-sekunderregeln? Vad avgör smaken på mejeriprodukter, kan man smaka sig till ekologisk mjölk?

”På Matologi, som har fri entré och är öppet för alla, sprids vetenskapligt baserad kunskap så att människor ska kunna göra bättre och mer medvetna val kring de livsmedel vi äter, hur vi kan använda vår världs resurser på ett hållbart sätt och hur hälsa och miljö hänger samman”, avslutar Sara Brännström.

Vi erbjuder också en fantastisk producentmarknad, servering av festivalinspirerad mat och dryck samt många andra intressanta inslag.

Podcasten ”Matsamtalet”, med matprofilerna Sigrid Barany och Johan Hedberg i spetsen, kommer även ha liveinspelning på plats.

Prata odling med matproducenterna och ta del av diskussioner kring dolda sockerkällor och nyttiga kolhydrater, ekologi och närproduktion. Besök matmarknaden med försäljning och provsmakning av närproducerade grönsaker, bröd, kött och andra produkter.

Lördag 20 augusti kl. 11 – 17
Norra Latins Trädgård, Drottninggatan 71 B, Stockholm

Evenemanget är öppet för alla och har fri entré!

Mer info och fullständigt program:www.matologi.nu

Kontakt
Elin Karlsson, LRF Mälardalen, 0171-41 76 36
Sara Brännström, SLU, 018-67 30 01