För tredje året i rad är Matologi tillbaka den 26 augusti på Norra Bantorget i Stockholm. Med fler representanter från hela livsmedelskedjan, offentliga aktörer, personer och företag kopplade till mat, hälsa och forskning kommer årets Matologi på ett mer heltäckande sätt kunna upprätthålla grundtanken med Matologi: att sprida kunskap för att människor ska kunna göra bättre och mer medvetna val kring de livsmedel de väljer och hur vi kan använda vår världs resurser på ett hållbart sätt.

En stor och viktig del av Matologi är den matmarknad där producenter samlas för att visa, berätta mer om och sälja närproducerade specialiteter och andra produkter.

Varför svensk matproduktion?
- Matologi är en kunskapsfestival som har fokus på spridning av den senaste kunskapen om hållbar mat. Fler och fler konsumenter vill göra matval som gynnar hållbarhet och klimat och SLU vill hjälpa alla att hitta den fakta de behöver för att kunna göra sina val, säger Sara Brännström, projektledare för Matologi.

Under dagen kommer du kunna delta i samtal kring frågor som ”Vad är klimatsmart mat?”, ”Vad ska vi äta nu och i framtiden?” och ”Varför svensk matproduktion?”

Årets unga bonde
Nytt för i år är att priset Årets unga bonde kommer att delas ut på Matologi. Årets Unga Bonde utses av McDonald’s, LRF Ungdomen och LRF Konsult. Förstapriset, 100.000 kr, går till den lantbrukare som genom sin affärsplan visar på en idé eller vision som kombinerar hållbarhet och lönsamhet.

Växande evenemang
- Tidigare år har eventet varit välbesökt och uppskattat, så i år välkomnar vi därför ännu fler besökare till ett större område med fler matkunniga forskare, företag och organisationer på plats. Vi hoppas att besökarna ska få med sig ny kunskap hem genom att lyssna på panelsamtalsdiskussioner och föreläsningar, men kanske framförallt genom att diskutera och resonera med forskare och andra på plats, avslutar Sara Brännström.

Matmarknad
På plats finns en matmarknad där producenter samlas för att visa, berätta och sälja närproducerade specialiteter och andra produkter kopplade till årets tema.

För hela familjen
Matologi är ett evenemang för hela familjen. På barnområdet finns aktiviteter för barn i alla åldrar. Upplev spannmål med alla sinnen, ta reda på var maten egentligen kommer ifrån, gå en
tipsrunda, ta med frön hem och plantera, undersök spännande saker under lupp och mycket mer.

Matologi går av stapeln lördag den 26 augusti 2017 kl. 10-17 på Norra Latins skolgård, Norra Bantorget.
Läs mer på www.matologi.nu   

Kontakt: Daniel Hedenbro, 0171-41 76 31, daniel.hedenbro@lrf.se