Förtroendevalda och andra medlemmar kommer att ordna möten, uppvaktningar, gårdsbesök och annat för politiker och tjänstemän från kommunerna. Många av de beslut som berör LRF:s medlemmar fattas på kommunal nivå, till exempel plan- och byggärenden, miljötillsyn och offentlig upphandling.

Från LRF Mälardalens håll erbjuder vi några olika färdiga material att använda sig av om man vill:

Dela ut mjölk och bulle

Konceptet ”Maten ska kännas bra i magen” visar på mervärdena med svensk mat. Man kan till exempel dela ut mjölk och bullar tillsammans med information utanför kommunhusen till politiker och tjänstemän eller till resenärer på pendlarstationer.

”Maten ska kännas bra i magen”-kitet innehåller:

  • Omslag/fodral att sätta på små mjölkpaket. På omslaget finns information om varför man ska välja svenska livsmedel.
  • Infokort (”flyers”) med information om svensk mat under budskapen ”Gå inte över bron efter kon”, ”Köp inte kotletten i säcken” och ”Det ska vara rent mjöl i såsen”. Se PDF här intill hur de ser ut.
  • Förkläden
  • Det finns också en liten monter bestående av ett portabelt ståbord och roll ups (vepor) samt ett begränsat antal disktrasor och tygkassar med budskapet, som man kan överlämna till utvalda personer.

Regionen står för kostnaden för mjölk och bullar och övrigt material.

Här finns mer info om konceptet ”Maten ska kännas bra i magen”

Medborgarförslag

Vi har också tagit fram vykort med medborgarförslag om att kommunen ska handla mer svenska råvaror till sina kök, som man kan dela ut till kommuninvånare och också själv skicka in till sin kommun. Ett medborgarförslag är ett sätt att påverka kommunpolitiken, det kan hanteras lite olika i olika kommuner, men oftast innebär det att förslaget tas upp i kommunfullmäktige. Kolla vad som gäller i din kommun på kommunens hemsida. (Alla kommuner har inte systemet med medborgarförslag, kolla med din kommun.)
Se här intill hur det ser ut.

Informationsblad "Vad kan kommunen göra för det gröna näringslivet?"

Enkla blad med tips till kommunen om vad de kan gör för att underlätta företagandet inom de gröna näringarna, som kan delas ut till politiker och tjänstemän.

Här intill kan du se hur det ser ut, men med er kontaktperson. Vi kan anpassa det om det är något särskilt som ni vill ta upp i er kommun.

Det gröna näringslivets betydelse

Tryckta broschyrer med rapport om det gröna näringslivets betydelse för samhället, finns både för hela landet och länsvis.
Du hittar dem här tillsammans med mer information

Kontakta mig om ni är intresserade av något av detta!
Sofia Weimarck, kommunikatör
sofia.weimarck@lrf.se, 0171-41 76 34 

 

Mera material 

Dokument och länkar för information, inspiration och stöd
Här nedan hittar du olika dokument och länkar som kan vara användbara i kommungruppens arbete. Tveka inte att kontakta medarbetarna på kontoret eller LRF Mälardalens styrelseledamöter om du har frågor eller vill diskutera något. Kontaktuppgifter till personal finns här och till styrelsen här.

Välj svenskt


Ägande- och brukanderätt


Skog


Konkurrenskraft och företagarvillkor