Matmötet är en matmässa som skapar kontaktytor mellan lokala matproducenter och inköpare, tanken är att öka andelen lokala produkter i handeln, på krogen och i de offentliga köken. Intresset att sälja och köpa finns, men parterna har ibland svårt att hitta varandra på marknaden. Många vittnar om att efterfrågan på lokalt producerade råvaror är större än någonsin. Kunderna vill veta vem odlaren är och att det är lokalt.

På Matmötet kan livsmedelsproducenter också, förutom att nätverka med kunder och utbyta erfarenheter med andra producenter, delta på mini-workshops där man lär sig mer om vad det innebär att leverera till butik, restaurang och grossist.

Ytterligare en del av matmötet är Exceptionell råvara, då några av Sveriges främsta kockar tillagar och provsmakar lokalproducerat kött av nöt, gris och fågel och bedömer hur den skulle tas emot i de bästa köken. Genom att lära känna sin råvara genom proffsen blir det lättare för producenter att hitta rätt målgrupp och därmed också de bästa affärerna.

– Det finns ett stort intresse bland kockarna för att prova och fördjupa sig i produkterna, att veta mer om produktion, slakt, hängning och annat. De här mötena är bra, för producenterna får se vad vi kockar är ute efter och kockarna får lära sig mer av producenterna om råvarorna. På det här sättet förstår vi mervärdena och olikheterna, säger Stefan Eriksson, Årets Kock 2005 och provningsledare för utvecklingsmötena i Exceptionell råvara.

Stefan bjuder in regionala kockar som deltar i provningarna. Han tror också att många uppfödare inte vet att de sitter på en guldgruva.

– Producenterna måste förstå hur bra de är. Och det vill vi kockar hjälpa till att berätta det för dem.  

---

Exceptionell råvara, 23 november, anmälan snarast

Matmötet 23 november, anmälan senast 9 november

Alla delar hålls i Uppsala på SLU, Ultuna.

Anmälan görs till matmoten@lrf.se eller 0346-71 69 61

Mer information
Daniel Hedenbro, daniel.hedenbro@lrf.se, 0171-41 76 31

Läs mer här