Länsstyrelsen säger att förseningen beror på hög arbetsbelastning vid länsstyrelsens jordbruksenhet.

I oktober träffade LRF Mälardalen miljö- och lantbruksenheternas chefer på länsstyrelsen i Uppsala. Man flaggade redan då för att man var underbemannade, men sa att man ändå skulle klara av att betala stödet ut i tid.

- Jag erbjöd sig att skriva ett brev till länsrådet och landshövdingen för att uppmärksamma dem på problemet, men det behövdes inte, sa cheferna, de sa att ledningen var informerad och stod bakom att utöka personalstyrkan, säger Catharina Rudolphson.

- Jag påpekade även att man inte kan ge alla ledigt i mellandagarna om man inte hinner med sitt uppdrag. Personalen behöver ledighet fick jag till svar.

Den 11 december hade vi ett nytt möte med cheferna på miljö- och lantbruksenheterna som meddelade att Uppsala län ligger sämre till i än övriga län, dels på grund av personalbrist, dels på grund av problem i Jordbruksverkets datasystem.

- Information om att pengarna inte kommer eller när de kan tänkas komma finns inte på nätet utan det måste man tala med länsstyrelsen om och nu har de gått ut med en vädjan att vi inte ska få höra av oss till dem för att ge dem arbetsro, fortsätter Catharina.

Det är tre år sedan vi gick in i den nya programperioden för landsbygdsprogrammet och vissa lantbrukare har inte fått ut en del av sina stöd alls under dessa tre år. Alla som har betesmarker, som länsstyrelsen vill ska betas, har bara fått ut 85 procent av sina stöd som är en ersättning för utfört arbete. Det gäller både år 2015 och 2016.

- Nu har länsstyrelsen mage att säga att de inte kan svara bönderna varför de inte fått eller när de kan tänkas få betalt för sitt arbete.

- Jag som företagare kan inte komma försent med min ansökan om EU-stöd en enda dag utan att få avdrag på det jag ansöker om. Men när länsstyrelsen inte betalar ut i tid och jag tvingas låna pengar för att klara av situationen får jag betala ränta på lånet, men ni betalar ingen ränta på er försening.

- Skäms länsstyrelsen. Ni har vetat om situationen länge, ni har inte gjort vad ni borde ha gjort och sedan vill ni att vi ska förstå att ni har det jobbigt. Ni har inte det jobbigt, för ni kan gå hem och fira jul och glömma bort ert jobb. Det kan inte vi lantbrukare göra, det är jobbigt, avslutar Catharina.

Här finns länsstyrelsens information

Debattartikel från LRF Mälardalen är skickad till Upsala Nya Tidning och Enköpings-Posten (publiceras 19 dec.).

LÄS MER:

Länsstyrelsen i Uppsala län sätter in flera chefer som jour som kan besvara frågor från oroliga lantbrukare, skriver ATL

Catharina Rudolphson i SVT Nyheter Uppsala

Palle Borgström ryter till om uteblivna stödutbetalningar