LRF och Ica samarbetar för att öka försäljningen av lokalproducerade produkter. Nu satsar Ica Maxibutikerna i Mälardalen på närproducerade livsmedel  och söker småskaliga leverantörer till satsningen ”Maxi älskar lokalt”.

- Vi ser i våra kundundersökningar att kunderna verkligen eftersöker lokalt. Därför tror vi så starkt på att lyfta lokalt just nu, säger Gisela Pinto, koordinator för lokalt på Ica Sverige.

- Den ökade konsumentefterfrågan på lokalt tillverkade livsmedel är bra för LRF:s medlemmar. Ica-samarbetet ger småskaliga producenter en fantastisk möjlighet att nå ut till fler kunder och därmed till ökad försäljning, menar LRF Mälardalens regionchef Carl Aschan.

Enklare med ny orderportal
För att  underlätta för småskaliga leverantörer och lokala producenter att få in sina produkter i butikerna har Ica upprättat en digital plattform - Icas Orderportal - för lokala leverantörer, som förenklar processen för Ica-butikerna att ta in lokalt producerade produkter. 

Icas Orderportal ska effektivisera hanteringen av det lokala utbudet i butikerna. Lösningen möjliggör affärer med Ica-butiker och är helt kostnadsfri. Med hjälp av orderportalen lägger du som leverantör enkelt och smidigt upp bilder och information om företaget och produkterna ni erbjuder. Butiker kan sedan söka upp dig som leverantör i sitt ordinarie beställningssystem. Du avgör sedan om du vill och kan leverera till butiken. För de butiker du godkänt hanteras sedan order och bekräftelser via Orderportalen.

- Vi har tidigare försökt att göra satsningar på lokalt, men då som enskilda butiker och det har inte varit helt lätt. Men nu tror vi att med hjälp från Ica och LRF och att vi gör satsningen som en grupp, så kommer vi lyckas! säger Mats Larsson, handlare på ICA Maxi Lindhagen.

Anmäl dig som leverantör
Läs mer om Icas Orderportal och anmäl dig som leverantör HÄR.

Du är också välkommen att kontakta Gisela Pinto, koordinator för lokalt på ICA Sverige, tel. 08-561 516 90 eller e-post gisela.pinto@ica.se. Oavsett om du är intresserad av att göra affärer med Maxi eller någon annan Ica-butik, kan du även kontakta butiken direkt och boka ett möte med avdelningsansvarig eller butikschef. Det är fler butiker inom Ica som satsar på lokalt som enskilda butiker.

Kontakt LRF Mälardalen:
Carl Aschan, regionchef, 0171-41 76 32, carl.aschan@lrf.se 

LRF och Ica har sedan 2014 ett samarbete med med målet att bredda utbudet av svenska varor i butik, öka försäljningen av svensk mat och bidra till den svenska landsbygdens utveckling och tillväxt. Ett nära regionalt samarbete gör att sortimentet kan anpassas efter butikens lokala marknad och att butiken kan göra inköp direkt från producenten.
Läs mer om samarbetet här.