I den framgångsrika gårdsbutiken tar de sig tid att informera kunderna hur köttet produceras och ger råd och tips. De är mycket duktiga på relationsmarknadsföring och har byggt upp ett stort förtroendekapital hos kunderna. De är aktiva i sociala medier där de delar med sig av sin vardag på gården och med djuren.

Mörtsunda gård är också en exemplarisk besöksgård som tar emot studiebesök från privatpersoner, skolor och organisationer.

Förvånade och stolta

- Det betyder mycket att få den här utmärkelsen, säger Anna Engström. Vi blev väldigt förvånade och stolta när vi fick reda på detta. Att vi och vår lilla gård lyckats nå ut till så många, det känns stort!

Anna och Tomas är femte generationen på Mörtsunda gård och har 90 nötdjur och 70 tackor, brukar 150 hektar mark och 100 hektar skog. Djuren föds upp enbart på gräs och allt foder produceras på den egna gården som drivs ekologiskt och är certifierad genom SMAK Certifiering AB. Under betessäsongen betar djuren på varierande marker som vallar, skogsbackar, strandängar och naturbeten.

- Vi gör det vi gillar allra mest alla dagar i veckan

- Det bästa med det här jobbet är att det inte känns som ett jobb. Vi gör det vi gillar allra mest alla dagar i veckan. Att jobba med djur skänker så mycket glädje och att följa årstiderna ihop med en flock djur är lycka och frihet, säger Anna.

Mörtsunda gård är nominerade av LRF Mälardalen och Sveriges Nötköttsproducenter i regionen till den rikstäckande tävlingen om utmärkelsen Årets nötköttsföretagare.

Årets nötköttsföretagare utses av Sveriges Nötköttsproducenter och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och utmärkelsen delas i år ut för tjugoförsta året i rad. Riksvinnaren utses på Köttriksdagen den 4 november i Jönköping.