Hallå där Anna Lindgren! Vad är Bonden i skolan-veckan?

Bonden i skolan-veckan är ett digitalt evenemang för elever och lärare i årskurs 4–6 i Stockholms, Uppsala och Västmanlands län. Syftet är att sprida kunskap om det gröna näringslivet och dess mervärden med fokus på svensk mat och svensk skog och vad det betyder för klimatet och miljön. Tidigare har vi arrangerat fysiska gårdsbesök på regionens naturbruksgymnasier, men på grund av pandemin har vi tänkt om och satsar nu i stället på ett större digitalt event.

Vad händer under veckan?

Arrangemanget genomförs i en digital plattform som är utformad som en bondgård ritad i 3D där eleverna får navigera sig runt. De kommer få träffa bönder och djur, lära sig om jord och skog, varför man ska välja svenskt och hur kretsloppet fungerar. Plattformen kommer innehålla fakta, filmer, utmaningar och klurigheter som utbildar eleverna på ett lekfullt sätt. De olika utmaningarna och uppgifterna kommer även att ta elever och lärare utanför klassrummet så att de får upptäcka och uppleva på riktigt och inte bara framför skärmen.

Finns det några fördelar med att eventet genomförs digitalt?

Genom det digitala har vi möjlighet att nå fler än vad vi kan ta emot på våra fysiska besök som vi brukar bjuda in till. Den nya digitala plattformen i kombination med utmaningar och uppdrag ger eleverna en mer interaktiv upplevelse än ett vanligt digitalt möte. Det digitala kan inte ersätta ett riktigt besök på en gård, men vi kan absolut väcka elevernas intresse och skapa nyfikenhet att vilja veta mer om de gröna näringarna.

Aktiviteten är finansierad av medel från Landsbygdsprogrammet, i samarbete med länsstyrelserna i Stockholm, Uppsala och Västmanlands län, som ett led i de regionala livsmedelsstrategierna.