LRF Norrbotten är på plats och samlar in namn på Miljöfest & Skördedagar i Boden, den 28-30 augusti, och på Grandagen i Öjebyn, den 30 augusti.

Bara de senaste tio åren har antalet mjölkgårdar i Norrbotten minskat från 215 till att i juni 2015 vara nere på 90, enligt siffror från LRF Mjölk. De som är kvar kämpar med dålig lönsamhet. LRFs namninsamling för svensk mjölkproduktion pågår runt om i hela landet, där de flesta skriver på digitalt via www.lrf.se/formjolken.

Bönder på plats i Boden och Öjebyn

Men det går visa sitt stöd även genom att skriva på fysiska papper, som LRF Norrbotten kommer att ha med sig på Miljöfest & Skördedagar i Boden, den 28-30 augusti, kl 11-13, och på Grandagen i Öjebyn den 30 augusti kl 10-15.
Med många namn i ryggen vill LRF sedan kunna sätta press på politikerna att fatta beslut om nödvändiga åtgärder.

Handla ost viktigt budskap

Ett annat viktigt budskap till konsumenterna är att handla mer lokalproducerad ost.
- Norrlänningarna är bra på att köpa lokal drick-mjölk, för att stötta det lokala jordbruket. Det som också är bra är att köpa ost. För varje kilo ost går det åt hela tio liter mjölk, säger LRF Norrbottens ordförande Nils-Olov Lindfors.

Mjölkbönderna kommer att bjuda på smakprover på lokal ost i Boden och Öjebyn, och tipsa om vilka sorter man ska köpa, om man vill stötta lantbruket i Norrbotten.