- Ett välkommet initiativ. Samtidigt ger det signaler om hur allvarlig situationen är för landets mjölkbönder, säger Nils-Olov Lindfors, LRF Norrbottens ordförande.

ICA och ICA-handlarna kommer att lägga in en grundplåt om 25 miljoner kronor. Kunderna ges samtidigt möjlighet att bidra med en extra krona för huvuddelen av den mjölk som säljs i ICA-butikerna i ett halvår framåt. LRF och mejeriföreningarna ser till att mjölkkronan går oavkortat till Sveriges mjölkbönder.

Krävs insatser från regeringen

Man räknar med att kampanjen, inklusive ICAs del, kommer att ge cirka 100 miljoner kronor i extra intäkter under perioden.

- Det här löser förstås inte krisen, men vi hoppas att också andra handelskedjor hakar på. Nu är det viktigt att även regeringen visar handlingskraft och skapar förutsättningar för mjölkbönderna i Sverige att överleva och utvecklas, dvs lika konkurrensvillkor, säger Nils-Olov Lindfors.

-De 500 miljonerna som regeringen har avsatt för statliga kreditgarantier, men som nu inte blir av, måste komma bönderna till del på annat sätt, säger Nils-Olov Lindfors.

Många skriver på för mjölken

Mjölken engagerar konsumenterna, och över 80 000 personer har hittills skrivit på LRFs namninsamling för mjölken.

- Vi är tacksamma för att konsumenterna i stor utsträckning handlar norrländsk drick-mjölk. Det som också kan göra stor skillnad är att handla ost och andra mejeriprodukter. För varje kilo ost går det åt tio liter mjölk, säger Nils-Olov Lindfors.