- Det kom inget konkret från ministern, men vi greppar varje halmstrå här. Bucht sade att "det kommer mera", säger Nils-Olov Lindfors, LRF Norrbottens ordförande.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht tog emot namninsamlingen under en manifestation för svensk mjölk och svenskt lantbruk vid Mynttorget i Stockholm vid elva-tiden i dag. De många namnunderskrifterna för mjölken lämnades över som en symbol för det stora stöd svenskt lantbruk har bland konsumenterna, och med budskapet att det nu är dags för politikerna att agera.

"Inget nytt"

I dag slutar fem mjölkbönder i veckan i Sverige, och även om mjölkbönder i andra länder också har det tufft, dignar Sveriges bönder under större bördor. Det handlar t ex om betydligt högre diselskatt än många konkurrentländer och tuffare miljö- och djurskyddsregler.

- LRFs förbundsordförande Helena Jonsson betonade det akuta i situationen, och Sven-Erik Bucht lovade då att "det kommer mera". Vi uppfattar det som att det ska komma åtgärder från regeringen, men något nytt presenterade han inte i dag, säger Nils-Olov Lindfors.

Men resan hade ändå ett värde.
- Jag är glad över den stora uppslutningen bland bönder. De som kom dit var kampglada och tacksamma över att LRF hade ordnat en möjlighet för dem att visa att det nu är en allvarlig situation, säger Nils-Olov Lindfors.

Stort stöd

Namninsamlingen för mjölken startade den 19 augusti och resultatet visar på ett stort stöd från allmänheten. Undersökningar visar att Sveriges konsumenter har gott förtroende för den svenska bonden som livsmedelsproducent och att nio av tio vill ha svensk mjölk. När man skrivit på för mjölken skriver man på för LRFs åtgärdsförslag.

Det här behöver politikerna göra:

*Genomföra, som många länder inom EU, akuta likviditetsåtgärder för att säkra mjölkproduktionen på kort sikt, som företagsstöd. Om de utlovade statliga lånegarantierna inte blir verklighet är detta ännu mer angeläget.

*Ersätta bönderna för de strängare miljö- och djurskyddsregler som gäller i Sverige och som gör svenska livsmedel säkrare men dyrare att producera.

*Höja återbetalning av dieselskatten till lantbruksföretag till 3 kronor per liter, så att den närmar sig nivån för övriga EU.

*Garantera att EUs ersättningar och stöd betalas ut i tid.