Det var drygt 20 företagare från länet som slöt upp till träffen i slutet av november, varav en del åkt långt för att delta. Till exempel Anna Pugačova, Annas naturliga, Gällivare, som specialiserat sig på bakverk fria från gluten, mjölk, socker etc, och som haft hjälp av LRF Norrbotten via tidigare aktiviteter.

- Jag hade inte åkt så långt om jag inte vetat att så många andra trevliga människor skulle komma. Det är bra att komma ut och träffa andra företagare, säger hon.

Andra företagare på plats var t ex matkreatören Eva Gunnare, Essense of Lapland, vars verksamhet huvudsakligen handlar om smakföreställningar. Hon är bland annat inspirerad av vilda växter, och visade upp en flaska med dryck gjord på vanlig rallarros.

Eva Gunnare.

Odlar grönsaker

Från Ale, Luleå, kom paret Ann-Kristin och Anders Ölund, som flyttat hem till en släktgård. Här har det alltid odlats grönsaker, och nu har paret fortsatt traditionen.
- Oftast tror folk att det inte går att odla häruppe, men det går att odla det mesta! Vi har jättefin jord här, och lyckas t o m odla chili utan växthus, i kruka. Vi tycker detta är så kul, och dessutom känns det bra att vi kan odla ekologiskt, berättar Ann-Kristin. De har hittills sålt på marknader.

Ann-Kristin och Anders Ölund.

På träffen i Luleå dukade Byamössan upp sina produkter, Kalix Ost sin getost, och smått och gott från Kallax gårdsbutik. Även Company Line, som säljer fritids- och arbetskläder, var på plats, och berättade att LRF Norrbottens medlemmar har 15 procents rabatt på hela sortimentet.

Försäkring och juridik

Länsförsäkringar Norrbotten informerade bl a om vikten att försäkra sig om man har ett ställe dit många besökare kommer. Vem är ansvarig om en besökare halkar på gården och skadar sig?
LRF Konsults jurist i Luleå, Katarina Lundström, berättade hur man juridiskt kan skydda sig från att förlora företaget om man gifter sig, och det sedan blir skilsmässa. Hon tog även upp betydelsen av att ha ett aktieägaravtal om man är flera delägare, bl a för att säkerställa att inte oönskade nya ägare kommer in i företaget.