– Jag vill verkligen uppmana alla markägare att lämna synpunkter, säger Ida Nyberg, LRFs äganderättsexpert för de fem nordligaste LRF-regionerna.

Nationella Snöskoterrådet (där LRF har en plats) genomför fram till den 1 december en enkät riktad mot snöskoterförare och markägare.
– Det är en enkät på webben som tar fem-tio minuter att fylla i, och här bör markägarna passa på att göra sin röst hörd, uppmanar Ida Nyberg.

Vill inte förbjuda skoteråkning

LRF vill inte på något sätt förbjuda terräng- och skoterkörning, men förhindra en dålig utveckling där skog och mark skadas. Okunskap eller ignorans gör att allmänheten inte tar tillräcklig hänsyn, något som till exempel Olof Risberg, Potatisgrossisten i Sävast, Boden, märker av.
– Det finns skoterleder, men det skiter de i och kör ändå var det passar sig. Om man har otur får man tjälabränna eller så dör gräset på vallarna, säger han.

Ingår inte i Allemansrätten

LRF arbetar för att få bättre ordning, och en översyn av Terräng- och skoterkörningslagen, som är från 1970-talet (då antalet skotrar var betydligt färre).

– Att köra skoter på annans mark ingår inte i allemansrätten. Man får inte heller orsaka skador, men vem kan avgöra om man gör det? Det är oftast enbart markägaren som kan det, och även har bevisbördan för det, säger Ida Nyberg.

Kan polisanmäla

Hennes råd till drabbade markägare är att först påpeka för skoteråkarna att körningen inte är önskvärd. Om det inte hörsammas finns möjlighet att polisanmäla föraren, om marken skadas eller det finns risk för det. Men i praktiken kan det vara svårt att få en förare fälld.
– Om hundratals personer kört över marken är det omöjligt att utreda vem som orsakat skadorna. Men det kan ändå vara viktigt att polisanmäla för att belysa problemen. LRF vill också se hårdare straff för överträdelser, berättar Ida Nyberg.

Hoppas på översyn av lagen

Naturvårdsverket har föreslagit en översyn av lagen i utredningen "Storslagen fjällmiljö" från 2014. Ärendet ligger nu på Miljödepartementets bord.

- Vi hoppas att de inser att en utredning är nödvändig för att kunna vända den negativa utveckling som finns inom skoter- och fyrhjuls-körning, avslutar Ida Nyberg.


Länken till enkäten

Obs! Du kan mötas av meddelandet att du måste logga in för att kunna fylla i enkäten. Men klicka då lite längre ned i rutan där det står "Klicka här igen". Då ska det fungera.