AlterHedens Rabarberi startades av Maria och Tord Nilsson 1990 med rabarber som enda råvaran. I dag har de ett stort sortiment med olika produkter som safter och sylter gjorda på rabarber, men även t ex blåbär, hjortron, tranbär, havtorn och rallarros.

Företaget omsätter kring fem miljoner kronor, har cirka 350 återförsäljare i landet och sex heltidsanställda. AlterHedens Rabarberi driver även en egen gårdsbutik i Altersbruk samt har en webbutik, erbjuder "rabarber-safaris" och hyr ut stugor.

Självförsörjande på el och värme

För cirka tio år sedan började Maria Nilsson att fundera över energiåtgången vid anläggningen. Med målsättningen att vara helt självförsörjande på el och värme startade, med hjälp av ett projekt som LRF drev, ett långsiktigt arbete som sedan dess genomsyrat hela tänket inom företaget.
– Enkla saker som att inte frysa in blåbären, utan ta hand om dem direkt hör dit. Då går det inte åt energi till att frysa och sedan tina upp dem. Den billigaste energin är den man inte använder, säger Maria Nilsson.

Miljömässigt  hållbart

Kyl- och frysanläggningar byttes ut till energisnåla varianter, solcellspaneler har monterats och värmepannan som nu eldas med ved ska göras om. Som bränsle ska restprodukten från rybs, som man pressar olja ifrån, användas.

Under detta år kommer företaget att vara helt självförsörjande på el och värme på helårsbasis, och en del av elen från solcellerna kommer att säljas. Paret Nilsson vill att företaget ska vara miljömässigt hållbart och menar att det är viktigt att se till helheten, istället för att stirra sig blind på ekologiska märkningar av olika slag.

– Det känns förstås jättekul att få det här priset, särskilt som det då beror på våra ansträngningar vad gäller energibiten. I dag finns egentligen inget skäl för andra att inte göra det vi gjort. När vi började kostade t ex en LED-lampa 1 000 kronor medan du i dag kan få en kring hundra-lappen, säger Maria Nilsson.

Pris delas ut på regionstämman

LRF Norrbotten och Swedbank vill lyfta fram AlterHedens Rabarberi som ett framsynt företag och ett föredöme för andra tack vare sitt tänkande kring energin och det gedigna arbete som utförts. Priset kommer att delas ut vid LRF Norrbottens regionstämma onsdag den 2 mars.